El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

He llegit L’edat del dubte, un altre impecable relat polic√≠ac d’Andrea Camilleri protagonitzat pel commissario Salvo Montalbano, el cinquant√≠ enamorat de la seva feina, de la bona taula i, en aquest lliurament, d’una jove agent que li far√† trontollar les trencadisses seguretats emocionals de l’eterna relaci√≥ a dist√†ncia amb la seva promesa L√≠via, una relaci√≥ gaireb√© telef√≤nica que els lectors habituals ja saben que est√† immersa en un estira i arronsa cada cop menys amist√≥s. Sempre s’ha dit que Camilleri utilitza les trames de lladres i serenos com a excusa per, d’una banda, descriure la complexa humanitat siciliana i, de l’altra, generar unes divertides escenes entre una colla de personatges habituals dignes de la millor com√®dia de situaci√≥. A L’edat del dubte, d’una manera directa per√≤ gens afectada (ben al contrari, fins i tot amb un punt par√≤dic desgreixador que es mant√© fins ben b√© al final) un Montalbano m√©s que madur s’enfronta a l’√ļltima crida de l’amor jove o, millor dit,¬†que es pensa que¬†el pot rejovenir. Tot plegat, aquest cop, sense disminuir l’inter√®s d’un argument polic√≠ac consistent i ben ordit (tot comen√ßa amb l’aparici√≥ d’un cad√†ver desfigurat en un bot al port de Vigata) que mant√© el suspens fins a un final digne d’una trag√®dia shackesperiana, o potser seria m√©s adequat dir d’una √≤pera de Puccini. Camilleri tornar√† a fer feli√ßos els seus incondicionals, amb el traductor Pau Vidal, un cop m√©s, com un aliat immillorable per a la versi√≥ catalana. (Vegeu m√©s ressenyes clicant a El llegir no fa perdre l’escriure)