El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Trobar aigua a mar

El nostre idioma disposa d’un arsenal considerable de frases fetes, adagis, sentències, expressions populars que, com sol passar en totes les llengües, resulten tan ben trobades que perduren anys i panys gràcies a la seva vigència metafòrica transgeneracional i a una imprescindible transmissió boca-orella de pares a fills, de mares a filles, de pares a filles, de mares a fills, i em sembla que ja hi he inclòs totes les combinacions de gènere possibles per fer servir amb respecte a la llei de la correcció política.
De frases fetes, n’hi ha per donar i per vendre, per triar i per remenar. Una de les meves preferides per la seva eloqüència, aplicada a la ineptitud d’algú, és «no trobaries aigua a mar». D’entrada, haig de confessar que vaig trigar molts anys a copsar-ne el sentit exacte, ja que part de la meva família és d’origen empordanès i pronunciada en empordanès (alt-empordanès, concretament) la frase sona així: «No trobaries aiga a Mart.» Trobar aigua al planeta vermell era una quimera, el primer cop que vaig sentir la frase, i, per tant, no acabava de veure-hi la gràcia.
Finalment vaig descobrir que la referència era marinera i no pas marciana però, per acabar d’embolicar la troca la sonda Phoenix, predecessora de la nau Curiosity que aquesta setmana ha tornat a tocar terra al planeta vermell, va descobrir aigua en estat de congelació en aquell planeta llunyà. O sigui, que trobar aigua a Mart és difícil però no pas impossible. Quin embolic.
El problema actual, tanmateix, no és pas tant saber si per aquells verals còsmics hi ha o no hi ha aigua, sinó escatir si allò que trobem a mar ho és o no ho és, sobretot al mes d’agost i sou en una platja empordanesa, selvatana o de la costa de més avall, i no diré noms concrets per evitar que algú amb la pell fina m’acabi llançant la cavalleria per sobre brandant la bandera blava com a estendard. El cas és que no fa gaire hi vaig anar, a banyar-me a la platja, i us puc ben jurar que trobar aigua a mar, si més no a primera línia, va resultar força complicat, entre tants i tantes banyistes, burilles de cigarretes, carburant de barca, cremes solars d’aquestes que presumptament no es dilueixen a l’aigua i restes orgàniques i inorgàniques que no menciono perquè segur que tots vosaltres us heu banyat alguna vegada en companyia de bosses de patates, patates sense bossa, preservatius, compreses i excrements en suspensió de diversa mida i consideració.
Tenim un paĂ­s que a poc a poc ens hem anat carregant però que podria lluir encara una miqueta si el tractĂ©ssim amb un mĂ­nim de respecte, especialment per la banda litoral. Hi ha gent que pispa carteres, hi ha persones que no declaren l’IVA, i fins i tot hi ha individus que van a la selecciĂł espanyola sense sentir-se gens espanyols, però tots aquests casos indesitjables (el tercer, indesitjable per als espanyols) sĂłn causats, molt sovint, per la força major, la necessitat. Cagar-se a la platja, i ja em perdonareu la grolleria, no Ă©s cap situaciĂł extrema sinĂł el fruit de la mĂ©s pura i simple indecència, inconsciència i falta de sentit cĂ­vic. A Mart, els enviaria jo, a veure si hi troben aigua. (Article publicat a Presència el 12 d’agost de 2012)