El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Mas a Israel

La meva √†via Teresa explica que, quan era petita, al pati de l’escola la mainada jugava a italians i bissinis. Escarnien el deliri imperialista de Mussolini a Abiss√≠nia, tamb√© dita Eti√≤pia, un conflicte en voga en aquells temps previs a les cat√†strofes concatenades de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. El Duce era el feixisme rampant, l’imperialisme vora√ß. El r√®gim del d√®spota Haile Selassie representava els anhels de llibertat dels pobles oprimits. Com que els nens solen imitar el que veuen fer a casa, la disputa reprodu√Įa una de les grans tert√ļlies de sobretaula del moment, controv√®rsia remota a les quals els catalans continuem abonats a l’hora d’emmirallar, o substituir, les contradiccions i rivalitats pr√≤pies.

Un grapat de d√®cades despr√©s, ara √©s, per exemple, l’enquistada confrontaci√≥ entre palestins i israelians que ens motiva. Periodistes abrandats, ortodoxos de la pol√≠tica, tertulians a sou i polemistes vocacionals es llancen els plats pel cap en una batussa que no voldria comparar mim√®ticament amb la dels anys trenta perqu√® no sabria amb qui identificar uns i altres. Aquests dies el galliner est√† esvalotat pel recent viatge del president Mas a Israel. N’hem sentit a dir de l’al√ßada d’un minaret, hem llegit murs i murs de lamentacions a les xarxes socials i el foc creuat ha animat les ones i omplert els papers. M√©s o menys tothom ha perbocat prejudicis, f√≠lies i f√≤bies sobre els arguments. Com a recreaci√≥ dial√®ctica la cosa seria passable si no fos que a casa nostra el que toca no √©s embrancar-nos en disputes bizantines sin√≥ anar fent via buscant pragm√†ticament els aliats que ens puguin ajudar a fresar el cam√≠. (Publicat a El Punt Avui el 18 de novembre de 2013)