El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

El gos de l’Ebola

Si us pregunteu per qu√® en un pa√≠s on la gent sembla normal pot haver-hi ministres tan incompetents com ara Ana Mato (aix√≤ per posar nom√©s un exemple i sense citar el president plasm√†tic Mariano Rajoy); si us esteu fent aquesta pregunta des de fa temps, aquests dies teniu una possible explicaci√≥. En un pa√≠s on la megalomania quixotesca de les autoritats va portar a repatriar malalts d’Ebola quan el m√©s assenyat era no fer-ho; en un pa√≠s on aquesta neglig√®ncia digna del Doctor Bacterio pot acabar repercutint a tot un continent; en un pa√≠s on, si no n’hi ha prou amb la temeritat demostrada, cada vegada que surt un responsable a tranquil¬∑litzar la poblaci√≥ encara genera m√©s neguit; en aquest indret lamentable del planeta, doncs, la principal manifestaci√≥ que hi ha hagut fins ara no ha estat pas per demanar la dimissi√≥ de la ministra, o del president, sin√≥ per evitar el sacrifici d’un gos. El principal damnificat a ulls de l’opini√≥ p√ļblica √©s ni m√©s ni menys que el quisso de la infermera afectada per la malaltia, que ahir va ser el coprotagonista de les portades de diaris que passen per ser els m√©s seriosos i prestigiosos del quiosc.
Aclarit, doncs. Si us pregunteu per qu√® en un pa√≠s on passa aix√≤ tenen els governants que tenen, la resposta us remetr√† a un dels adagis m√©s cl√†ssics del refranyer pol√≠tic, que sost√© que tots els pobles tenen els governants que es mereixen. B√©, potser en aquest cas podr√≠em dir que els governants fins i tot estarien una mica per sobre d’una comunitat que fa de l’an√®cdota una q√ľesti√≥ d’inter√®s general. No seria gens estrany que d’aqu√≠ a un temps vei√©ssim un pastor alemany, o una gossa Border-Collie, presidint l’executiu. Podeu pensar que exagero, que no s√≥n animals tan intel¬∑ligents com els humans per tenir tan altes responsabilitats. De moment, tanmateix, estan aconseguint una cosa que milers d’africans no tenen: ser el focus d’atenci√≥ del cas de l’Ebola. I aix√≤ sense tenir en compte que pugen gratis al metro i vosaltres i jo no. Ja els podeu dir b√®sties, ja.
(Publicat a El Punt Avui el 9 d’octubre de 2014)