El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

L’ensalada russa

Per als que no sou pas lectors habituals de diaris, ni seguidors fidels de programes informatius, que ara jo us digui que la borsa de Moscou est√† tenint una caiguda acumulada del 60 per cent des del comen√ßament del 2014,d’entrada, segurament, no us far√† ni fred, ni calor. Si heu seguit, en canvi, l’actualitat informativa segur que esteu perfectament al cas dels efectes de la caiguda de la borsa moscovita, amb la crisi de cavall que aix√≤ comporta per als soferts s√ļbdits del senyor Vlad√≠mir Putin i, de retruc, entre altres, a casa nostra.
En aquest m√≥n d’avui quan R√ļssia esternuda, el risc d’agafar una calip√†ndria arriba, sense anar m√©s lluny, que ja √©s anar prou enll√†, als m√©s de 3.000 quil√≤metres de dist√†ncia que ens separen d’aquell indret. Aix√≠, doncs, el parquet rus est√† gla√ßat per√≤ el perill de relliscar-hi el tenim tamb√© nosaltres, sobretot els que tinguin algun negoci relacionat amb el sector tur√≠stic, l’immobiliari i el comer√ß, especialment el comer√ß de luxe. Aquella tropa simpatiqu√≠ssima de nou-rics que tan acostumats ens tenen a deambular passeig de Gr√†cia amunt i avall, i a comprar casalots a la Costa Daurada i la Brava, tots aquells senyorassos lluents i grassos (i senyorasses lluentes i primes, per adaptar a la correcci√≥ pol√≠tica la recordada i m√©s vigent que mai lletra de Quico Pi de la Serra) de cop i volta han passat a anar curts d’armilla comprovant amb estupor com el ruble es devalua a ritme de crescendo de balalaica. Tot i que la nuvolada √©s amena√ßadora, cal tenir en compte, per√≤, que molts dels potentats esteparis no tenen els seus fons en rubles sin√≥ en fiables d√≤lars. Per altra banda, ja se sap que en un sistema de capitalisme salvatge com √©s el rus, tants milionaris cauen, tants en tornen a sorgir. En tot cas, mentre l’especulaci√≥ planet√†ria va fent la seva, per aquests verals ens va tocant ballar-la magra amb una crisi que √©s com una d’aquelles matrioixques que en destapes una i te’n surt una altra de dins. (Publicat a El Punt Avui el 22 de desembre de 2014)