El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Davant d’una atrocitat com la que va colpir-nos fa unes setmanes a Par√≠s, la reacci√≥ instant√†nia va transitar entre la comprensible indignaci√≥ i la m√©s discutible resposta basada en l’enginy de l’esl√≤gan f√†cil, sovint d’un simplisme pueril, en defensa m√©s de la llibertat com un concepte gen√®ric i sacralitzat que no pas en la reflexi√≥ sobre les causes que l’amenacen.
Quan t’has de defensar d’alg√ļ que et vol mal, tant o m√©s important que saber com et veus a tu mateix √©s saber com et veu l’enemic a tu. En la societat occidental tenim un concepte excel¬∑lent de nosaltres mateixos, defensors del parad√≠s de la llibertat d’expressi√≥ a la terra, la democr√†cia i la conviv√®ncia. Una visi√≥ que cont√© molta veritat per√≤ que no √©s pas tota la veritat. La cultura occidental √©s la generadora i difusora dels aven√ßos m√©s sublims en el terreny de la llibertat. Indiscutible. Ens hem de sentir orgullosos i gelosos de la preservaci√≥ d’uns drets que, amb no pas poc esfor√ß, hem anat garantint i estenent, per b√© que amb mancances i encara moltes febleses, entre els nostres conciutadans.
Paradoxalment, fora de les fronteres, geogr√†fiques, per√≤ sobretot mentals, d’aquesta occidentalitat sovint hem actuat amb una altra vara de mesurar, amb un altre criteri. Aix√≠, els enemics del nostre model ens veuen com a opressors seculars que hem explotat, massacrat, discriminat i marginat els seus pobles, les seves cultures, les seves creences. Una visi√≥ que no cont√© pas tota la veritat per√≤ que cont√© certeses objectives. Els drets humans d’occident s√≥n irrenunciables, aix√≤ no es pot discutir, per√≤ hem d’admetre que han estat possibles en bona part gr√†cies a l’exportaci√≥ del conflicte per blindar els nostres oasis de llibertat, i a la vulneraci√≥ sistem√†tica d’aquests valors fora de les fronteres d’occident. I, gosaria dir, instal¬∑lant fronteres socials interiors entre europeus de primera i de segona. Ens veiem com som, per tant? S√≠, per√≤ ens veiem incomplets. Per aix√≤, l’altre ens veu tamb√© parcialment: la part que no reconeixem de nosaltres mateixos.
La llibertat d’opini√≥, la democr√†cia, la toler√†ncia i el respecte al pluralisme ideol√≤gic i religi√≥s s√≥n tan nostres, tan occidentals, com ho s√≥n el colonialisme, l’explotaci√≥ econ√≤mica del Tercer M√≥n, la invasi√≥ i expansi√≥ militar. Podem considerar-nos el melic de la civilitzaci√≥ i continuar pensant que nosaltres som els bons i els altres els errats, els malvats, els ignorants, els dolents. Podem protegir-nos i blindar-nos contra la barb√†rie, fent el nostre m√≥n de llibertats cada cop m√©s petit, poruc, assetjat i assegut sobre el polvor√≠ del qual ens intentem protegir. (Publicat a Pres√®ncia el 25 de gener de 2015)

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail