El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

La imatge de tres senyors l√≠ders pol√≠tics de tres partits derrotats a les urnes brit√†niques presentant sengles dimissions com si fos el m√©s natural del m√≥n o, m√©s ben dit, perqu√® √©s el m√©s natural del m√≥n almenys a la Gran Bretanya, cal admetre que per aquests verals ens resulta impactant i sorprenent. Una situaci√≥ ben allunyada de les pr√†ctiques nostrades en l’√†mbit de l’assumpci√≥ de responsabilitats pol√≠tiques.
En una barreja d’esnobisme i de complex d’inferioritat tenim una tend√®ncia malaltissa a omplir-nos la boca de la necessitat d’importar pr√†ctiques de cultures democr√†tiques d’altres pa√Įsos com aquell que es compra un cotxe amb el volant a la dreta i despr√©s es troba que a les carreteres d’aqu√≠ √©s un perill conduir-los. El mimetisme pol√≠tic √©s tan dolent o m√©s (b√©, m√©s potser no) que l’enquistament de pr√†ctiques que el temps ha demostrat que s√≥n manifestament millorables. Si, al mimetisme, s’hi suma el maximalisme encara √©s pitjor. Resulta for√ßa raonable que una persona que fracassa en un projecte pol√≠tic hagi d’anar-se’n cap a casa. El problema √©s com es mesura l’abast del frac√†s. Per posar un exemple, el senyor Nigel Farage, cap del partit eur√≤fob i xen√≤fob UKIP, ha plegat perqu√® no ha obtingut ni el seu esc√≥. Ha perdut el senyor Farage? El seu partit tindr√† un trist seient al Parlament de Westminster. Frac√†s rotund. El seu partit ha estat el tercer m√©s votat, amb gaireb√© quatre milions de vots, i ha superat, entre d’altres, els liberals i els independentistes escocesos, que amb la meitat de vots que l’UKIP tindran no pas un sin√≥ 56 seients a la Cambra dels Comuns. Frac√†s? Rotund, perqu√® no han sabut bregar en el sistema de distribuci√≥ d’escons.
Tanmateix, ha obligat Cameron a radicalitzar-se i prometre un perill√≥s refer√®ndum sobre la perman√®ncia a la UE que ja sabem que compta amb gaireb√© quatre milions de vots favorables a sortir-ne. Frac√†s? Si l’√®xit era entrar al Parlament, inapel¬∑lable. Si l’√®xit era posar la por al cos dels europeistes, l’europeisme pot estar agra√Įt a aquest sa costum de la dimissi√≥ autom√†tica. (Publicat a El Punt Avui l’11 de maig de 2015)