El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

En Cuyàs

portada_enamorats-de-laudrey-hepburn_manuel-cuyas-gibert_201506021642Els senyors de can Proa acaben d’editar Enamorats de l’Audrey Hepburn, volum que signa Manuel Cuy√†s i ha confegit un altre mataron√≠, Joan Safont, amb un treball de patchwork literari excel¬∑lent que ha convertit els memorables articles que Cuy√†s ha publicat en aquest diari els √ļltims anys en uns deliciosos cap√≠tols entreteixits de forma tem√†tica amb diferents fils, configurant l’estampat literari d’un periodista que sigui on sigui i vagi on vagi sempre torna a penjar el barret a Matar√≥.

Si digu√©s que quan sigui gran vull escriure com ell nom√©s diria mitja veritat; primer perqu√® encara no ho he aconseguit i ja s√≥c gran (per b√© que l’Audrey Hepburn tindria edat de ser gaireb√© la meva √†via i no pas l’objecte del desig de la generaci√≥ Cuy√†s) i segon perqu√® gaudir avui de Cuy√†s √©s haver llegit devotament abans el malaguanyat Miquel Pairol√≠, un altre gegant de la prosa period√≠stica que a la per√≠cia descriptiva hi afegia una clarivid√®ncia anal√≠tica portentosa i una combinaci√≥ apropiada de sab√≥ quan calia i de lleixiu quan tocava. La refer√®ncia no √©s pas casual ni entrada amb cal√ßador: d’aqu√≠ uns dies far√† quatre anys que ens deixava Pairol√≠ i Cuy√†s n’heretava l’espai de la p√†gina dos. Cuy√†s ja t√© el recull aplegat, estaria b√© tenir el de Pairol√≠ per poder comparar i arribar a la conclusi√≥ que quin privilegi de plana dos hem tingut i tenim, s√≠ senyor.

Cuy√†s anota en el pr√≤leg del llibre que no li costa gens trobar di√†riament un motiu per escriure i que, en canvi, troba admirable redactar cada dia el mateix article, que √©s, segons sost√©, el que estem condemnats a fer els periodistes que habitem seccions de m√©s gravetat, de menys llibertat creativa com ara les relacionades amb la pol√≠tica o la proximitat amb l’article editorial. Sense anar m√©s lluny, √©s el cas d’aquest espai, que avui extraordin√†riament no versa sobre pactes municipals o el sidral d’Uni√≥. No pas perqu√® no toqui sin√≥ perqu√® ara que m’hi volia posar m’adono que estic arribant a les √ļltimes quatre ratlles i, a difer√®ncia d’en Cuy√†s, no he estat capa√ß d’engiponar aquell final que ho conjuminaria tot per engaltar-vos un article rod√≥. (Publicat a El Punt Avui el