El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Grècia

Amb l’habitual ironia tintada de resignaci√≥ l’arxicitat escriptor i pensador brit√†nic G.K. Chesterton va escriure una reflexi√≥ ara fa aproximadament un segle que resumeix el que est√† passant aquests dies entre la Uni√≥ Europea i Gr√®cia en particular i all√≤ que en general defineix el batibull ideol√≤gic derivat de la profunda crisi que hem viscut i encara continuem patint: ‚ÄúEl m√≥n modern es divideix en conservadors i progressistes. L’objectiu dels progressistes consisteix a continuar cometent errors. L’objectiu dels conservadors √©s impedir que els errors siguin corregits.‚ÄĚ

Un peix dial√®ctic que es mossega la cua des de temps reculats, sens dubte una an√†lisi pol√≠tica esquem√†tica, caricaturitzada i portada a l’extrem per√≤ que mostra com sovint la pol√≠tica se situa al marge de la realitat, atrapada pels prejudicis ideol√≤gics i de la incre√Įble falta de sentit pr√†ctic dels l√≠ders v√≠ctimes de la burocr√†cia, enredats en la seva trama tecnocr√†tica, o pel populisme presoner de paraules i coves per pescar llunes.

No cal donar-hi m√©s voltes: ni Gr√®cia pot tornar el deute, ni la UE (llegiu Alemanya) pot deixar caure els hel¬∑lens per l’efecte d√≤mino que aix√≤ pot tenir en una economia europea que els alemanys necessiten estable, consumista i lligada al marc amb pell d’euro.

El poble grec ha votat conscient d’aquestes dues premisses i alhora amb la tranquil¬∑litat espiritual de saber que la seva feina no √©s ni buscar, ni trobar les solucions, sin√≥ que la dram√†tica missi√≥ continua a les mateixes mans que fins ara, Varufakis a banda.

Potser no estaria malament que la negociaci√≥ es comenc√©s a orientar no pas a resoldre l’irresoluble tema del deute (on les responsabilitats s√≥n for√ßa compartides i som al cap del carrer) sin√≥, perdut per perdut, a construir una administraci√≥ grega eficient, efica√ß i fiable per tal d’evitar la insolv√®ncia cr√≤nica d’un pa√≠s de mala gesti√≥ end√®mica. √Čs a dir, i tornant a Chesterton, deixar de cometre errors i alhora no impedir que els que s’han com√®s fins ara siguin corregits. (Publicat a El Punt Avui el 7 de juliol de 2015)