El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

En uns dies de calor similars als d’aquests dies s’explica que l’alcalde de Barcelona Joan Pich i Pon (1878-1937) hauria exclamat tot cofoi: ‚ÄúSembla que s’ha avan√ßat la Cal√≠gula.‚ÄĚ Una de les memorables barbaritats que van convertir aquell personatge (lerrouxista i analfabet, en l’ordre que preferiu) en un lapsus linguae amb potes sense pari√≥. Un digne successor del senyor Pich i Pon a la casa gran barcelonina va ser l’enyorat Joan Clos, que no va dir-ne tantes, ni de tan grosses, per√≤ que passar√† a la hist√≤ria, F√≤rum de les Cultures a banda, per haver prom√®s com a ministre de Just√≠cia el seu c√†rrec de titular d’Ind√ļstria o per la m√≠tica‚Äúamb sense‚ÄĚ, un ox√≠moron l√®xic dif√≠cil de superar.

Aqu√≠ volia anar a parar: ‚ÄúAmb sense‚ÄĚ. Com li passa al mestre Manuel Cuy√†s, que en parlava fa uns dies al seu article a El Punt Avui, √©s l’expressi√≥ que ve al cap sentint parlar de la llista civil sense pol√≠tics, sense partits o sense cap de les dues coses. Fa de mal dir si la f√≥rmula s’arribar√† a concretar a temps i si, un cop concretada, ser√† capa√ß d’engrescar el personal per dur-nos al somni de la independ√®ncia abans que el proc√©s per arribar-hi es converteixi en un malson. √Čs evident, tanmateix, que per m√©s que es vulgui pretendre muntar una candidatura obviant les sigles dels partits i prescindint dels professionals en actiu de la pol√≠tica, la llista que es presentar√† ser√† de pol√≠tics, de partits, amb pol√≠tics i amb partits. En primer lloc, perqu√® presentar-se a unes eleccions √©s un acte pol√≠tic que, per tant, converteix autom√†ticament en pol√≠tic qui es presenta. En segon lloc, perqu√® la cursa dels partits per col¬∑locar amics, coneguts i saludats a la candidatura del s√≠ comen√ßar√† en tres, dos, un…

I tercer, perqu√® algun veter√† de la cosa p√ļblica repescat per a l’ocasi√≥ haur√† d’incorporar-se a la colla per pod’er trampejar amb una certa dosi de veterania la complexa vida parlament√†ria encara que sigui per poc temps. Ah, encara hi afegiria una quarta ra√≥, relacionada amb l’assignaci√≥ d’espais electorals durant la campanya, dels quals quedaria fora una llista sense cap vinculaci√≥ amb els partits amb actual representaci√≥ parlament√†ria. Aix√≠ doncs, ser√† una llista sense, per√≤ amb. Tant que vam riure d’aquell ‚Äúamb sense‚ÄĚ i ara resulta que l’expressi√≥ √©s plena de sentit, prof√®tica, avan√ßada al seu temps. Com a reconeixement simb√≤lic potser alg√ļ hauria de proposar que tanqu√©s la llista en Clos, sigui dit amb sense ironia. (Publicat a la revista Pres√®ncia el 12 de juliol de 2015)