El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

E.L.Doctorow

Billy Bathgate √©s el t√≠tol d’una pel¬∑l√≠cula de g√†ngsters dirigida per Robert Benton el 1991 i interpretada per un estol de figures de Hollywood de la talla de Dustin Hoffman, Nicole Kidman, Bruce Willis, Steve Buscemi o Stanley Tucci. El film, tot i no figurar pas entre les joies del g√®nere negre, es deixa veure i fins i tot t√© algun moment brillant. Est√† basat en una novel¬∑la del senyor E.L. Doctorow, un dels grans noms de la literatura nord-americana actual. Billy Bathgate, la novel¬∑la, √©s molt millor, molt, que l’adaptaci√≥ que se’n va fer per al cinema. Potser fa bona la ir√≤nica frase sobre el set√® art atribu√Įda justament a aquest novel¬∑lista: ‚ÄúLes pel¬∑l√≠cules [a difer√®ncia de la literatura] s√≥n massa literals.‚ÄĚ

El senyor Doctorow va morir ahir a Nova York, als 84 anys. Una gran p√®rdua per al m√≥n de les lletres. Entre els grans t√≠tols de la novel¬∑l√≠stica contempor√†nia cal comptar-hi bona part dels que va signar aquest autor, publicats en catal√† per Edicions de 1984. Especialment memorables, a m√©s de l’obra citada, s√≥n Ragtime, Homer and Langley o La gran marxa, on excel¬∑leix el creador d’un univers literari dens i alhora accessible, el magistral recreador d’√®poques i escenaris i el dibuixant prec√≠s d’una galeria de personatges memorables. Si aquesta setmana hagu√©s de marxar de vacances, cosa que lamentablement no far√©, m’enduria alguns d’aquests volums. Si no hagu√©s de marxar tamb√© intentaria trobar el temps per assaborir la prosa d’un autor que va dir que escriure √©s com conduir de nit i amb boira. ‚ÄúNom√©s t’hi veus fins on enfoquen els llums. Per√≤ d’aquesta manera pots anar fent tot el trajecte.‚ÄĚ Una reflexi√≥ sobre l’ofici d’escriure que tamb√© √©s, en el fons, una gran lli√ß√≥ sobre la vida mateixa, per on anem transitant amb els llums de boira de la incertesa, endavant, endavant, endavant, fins a completar, m√©s o menys damnats, un trajecte la dist√†ncia del qual ignorem fins que s’acaba aixecant la boira, s’apaguen els llums i ja la tenim escrita. (Publicat a El Punt Avui el 23 de juliol de 2015)