El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

El circuit unionista

Arribats a la recta final de la campanya comprovem com l’unionisme no nom√©s ha demostrat que no t√© cap, ni un, ni mig argument per conv√®ncer els catalans de no marxar fent una proposta atractiva i seductora, sin√≥ que l’√ļnica eina que martellegen amb obcecaci√≥ per evitar la vict√≤ria de l’independentisme √©s l’amena√ßa, l’estrat√®gia de la por i la campanya de guerra bruta m√©s barroera que es recorda, no nom√©s en l’√†mbit catal√† sin√≥ tamb√© en l’internacional, perqu√® all√≤ que s’entestaven a considerar un assumpte intern ho han acabat embolicant ells mateixos a nivell planetari amb la seva ceguesa prepotent, malaptesa hist√®rica i la precipitaci√≥ del que no s’ho vol creure i de cop ho veu venir. S’han curtcircuitat.

Tot all√≤ que l’Estat podia haver fet per espantar els catalans davant les urnes ja ho ha fet (incloent-hi els dossiers de les clavegueres que si tot va b√© sortiran un dia d’aquests). Tot all√≤ que l’Estat podia haver fet malament per espantar els catalans a l’hora d’anar a votar, ho ha fet malament. Des de for√ßar les relacions diplom√†tiques internacionals de manera potinera fins a l’extrem d’utilitzar les relacions familiars per pressionar el nucli de la Comissi√≥ Europea, o pressionar la gran empresa i la gran banca per atiar el fantasma del cataclisme i fer-los oblidar que els ciutadans de Catalunya, alhora que s√≥n ciutadans, tamb√© s√≥n clients. Per acabar-ho d’espatllar envien a discutir contra el n√ļmero 5 d’una candidatura no nom√©s tot un ministre de Madrid sin√≥ que, per m√©s error de c√†lcul, √©s el d’Afers Exteriors.

Tot plegat, una actitud que si alguna cosa deixen clara √©s que, si no votem independ√®ncia, l’odi desencadenat, la repressi√≥ desbocada i les repres√†lies de tot tipus que comportar√† quedar-se a Espanya poden ser esgarrifoses. Nom√©s saben guanyar o perdre. No tenen terme mitj√†. S√≠, aix√≤ tamb√© √©s fer el discurs de la por. Nom√©s amb una difer√®ncia: contra les incerteses de la independ√®ncia tenim proves suficients al llarg de la hist√≤ria de l’efic√†cia repressora espanyola. Gestionem b√© les emocions. Ara que hi som tan a prop, que no ens derroti la por de guanyar. (Publicat a El Punt Avui el 21 de setembre de 2015)