El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Un dels errors estrat√®gics en qu√® corre el risc de caure l’independentisme √©s embolicar-se en l’ambient de precampanya que bufa i bufar√† encara m√©s des de Madrid ara que ja se sap que les eleccions espanyoles seran el dia 20 de desembre, fum, fum, fum. A hores d’ara, ni la ciutadania (almenys la que pensa a marxar d’Espanya) est√† gaire motivada per encarar una altra cursa electoral amb prou energia, ni els partits sobiranistes tenen com a principal objectiu fer un bon paper en un parlament que, segons el full de ruta, d’aqu√≠ a divuit mesos ser√† el d’un pa√≠s ve√≠.
Deixar-se engolir en la din√†mica encomanadissa de les disputes del PP, el PSOE, Podem i Ciutadans podria ser entre catastr√≤fic i letal per a un pa√≠s que ara mateix t√© un estat per fer i que no pot entretenir-se perqu√® mentre no fa l’estat li estan desfent l’autonomia.
La cançoneta de ser decisius a Madrid i de condicionar pactes postelectorals sona a èxit tronat de dècades enrere cantat per Georgie Dann. Tothom sap positivament que el catalanisme a Madrid no hi té res a pescar. La moda de reformar Espanya des de Catalunya ara implica dir-se Rivera i ser un bon espanyol. La cançó aquesta encara és més antiga, gramofònica. Com va passar amb Prim, Pi i Margall o Cambó, els Ciutadans acabaran igual, perquè, per més espanyols que se sentin, a ulls de Madrid no deixen de ser catalans.
Temps al temps.
Avui el pes de l’independentisme i la capacitat d’influ√®ncia en la pol√≠tica espanyola no radica pas al Congr√©s sin√≥ al Parlament de Catalunya, que √©s des d’on s’est√† llan√ßant l’esmena a la totalitat. Qualsevol negociaci√≥ amb l’Estat ha de ser de govern a govern i de parlament a parlament. S√≠, ser√† inevitable iniciar un debat sobre com cal conc√≥rrer al 20-D. Per√≤ aquest no ha de ser el principal afer pol√≠tic de les pr√≤ximes setmanes. El partit es decideix a casa. El camp madrileny, no nom√©s per al Bar√ßa, ja comen√ßa a ser una altra lliga. (Publicat a El Punt Avui el 5 d’octubre)