El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Des que el m√≥n √©s m√≥n i que hi ha gent que intenta explicar all√≤ que hi passa cada dia, existeix un debat sobre si el periodisme √©s objectiu o, m√©s exactament, si ha de ser objectiu. N’hi ha que diuen que s√≠, n’hi ha que creuen que no i n’hi ha que estem for√ßa conven√ßuts que l’objectivitat √©s comparable a la divinitat o l’orgasme m√ļltiple: tothom hi creu per√≤ ning√ļ l’ha vist, i als que diuen que s√≠ no els acabem de creure si no √©s posant-hi fe o imaginaci√≥.
Fins i tot quan el periodisme es basa en dades perfectament objectivables
hi ha prou marge per inc√≥rrer en la subjectivitat. Si hagu√©s de trobar un exemple recent per justificar aquesta argumentaci√≥, aniria a l’hemeroteca i buscaria l’edici√≥ de dilluns passat del diari espanyol El Pa√≠s. Obria la portada amb un titular sobre la vict√≤ria del primer ministre portugu√®s, Passos Coelho, en les eleccions celebrades el dia anterior en aquell pa√≠s ib√®ric. ‚ÄúPortugal respalda al Gobierno que aplic√≥ la pol√≠tica de austeridad‚ÄĚ. Aquesta era la conclusi√≥, basada en la rotunditat estad√≠stica i elaborada amb un subjectivisme interpretatiu total. Res a dir. Exercici period√≠stic impecable.
Ara tornem a l’hemeroteca i anem al dilluns anterior. Al mateix rotatiu hi trobem una portada amb el titular seg√ľent: ‚ÄúLos independentistas ganan las elecciones y pierden su plebiscito‚ÄĚ. Qu√® tenen a veure ambd√≥s titulars? Doncs que el primer considera que un suport del 38,4% dels vots (el rebut pel partit guanyador a Portugal) representa un ‚Äúrespaldo‚ÄĚ, mentre que un 47,84% dels vots (l’obtingut pels independentistes el 27-S) significa ‚Äúpierden su plebiscito‚ÄĚ.
Period√≠sticament hi ha moltes reflexions a fer sobre el biaix que representa aquesta lectura divergent de dades. Pol√≠ticament, en canvi, nom√©s n’hi ha una, que fa bona aquella dita que sost√© que l’autonomia que ens cal √©s la de Portugal. Potser aix√≠ el periodisme hisp√† veuria les eleccions catalanes no pas amb m√©s objectivitat, que no cal, per√≤ almenys sense fer el rid√≠cul. (Publicat a El Punt Avui el 8 d’octubre de 2015)