El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Fa un mes i un dia els catalans celebr√†vem la diada nacional amb una gran desfilada popular anomenada Via Lliure, que va ocupar l’avinguda Meridiana de Barcelona amb un seguit de trams que representaven els anhels patri√≤tics de la ciutadania: via lliure a la democr√†cia; via lliure a l’equilibri territorial; via lliure a la solidaritat; via lliure al m√≥n; via lliure a la sostenibilitat; via lliure a la diversitat; via lliure a la igualtat; via lliure a la just√≠cia social; via lliure a la innovaci√≥; via lliure a la cultura i l’educaci√≥. Un acte protagonitzat per la poblaci√≥ que va ser, un any m√©s, tot un √®xit.

Un mes i un dia despr√©s, els nostres ve√Įns espanyols celebren la festa nacional. L’acte central √©s una desfilada en una c√®ntrica via de la ciutat de Madrid. La ciutadania, a difer√®ncia del que passa a Barcelona l’11 de setembre, es posa a banda i banda del carrer per veure passar els protagonistes de la parada. Nom√©s en cito uns quants, per no fer-me pesat:

Agrupaci√≥n de Honores de la Guardia Real; Patrulla √Āguila de la Academia General del Aire; formaci√≥n mixta de cazas, rombo de cuatro aviones; Harrier de la novena escuadrilla de la Armada; Helic√≥pteros Tigre del Batall√≥n de Helic√≥pteros de ataque; Batall√≥n de alumnos de la Armada; Secci√≥n hipom√≥vil de la Bater√≠a Real; Batall√≥n mixto de alumnos de la Guardia Civil; Bater√≠as del Grupo de Artiller√≠a Paracaidista Tercio Don Juan de Austria 3¬ļ de la Legi√≥n. La cabra us l’estalvio, tot i que tamb√© figura en el programa com a integrant d’una escuadra de gastadores con mascota.

Fent, doncs, una repassada comparativa dels programes d’una desfilada i de l’altra, es pot comprovar que entre l’11-S i el 12-O no hi ha pas nom√©s un mes i un dia de difer√®ncia. Hi ha una dist√†ncia sideral entre el que representa la naci√≥ per a uns i per als altres. Aquest √©s el problema. La soluci√≥ ens la van donar les urnes el dia 27.