El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Fa un mes i un dia els catalans celebràvem la diada nacional amb una gran desfilada popular anomenada Via Lliure, que va ocupar l’avinguda Meridiana de Barcelona amb un seguit de trams que representaven els anhels patriòtics de la ciutadania: via lliure a la democràcia; via lliure a l’equilibri territorial; via lliure a la solidaritat; via lliure al món; via lliure a la sostenibilitat; via lliure a la diversitat; via lliure a la igualtat; via lliure a la justícia social; via lliure a la innovació; via lliure a la cultura i l’educació. Un acte protagonitzat per la població que va ser, un any més, tot un èxit.

Un mes i un dia després, els nostres veïns espanyols celebren la festa nacional. L’acte central és una desfilada en una cèntrica via de la ciutat de Madrid. La ciutadania, a diferència del que passa a Barcelona l’11 de setembre, es posa a banda i banda del carrer per veure passar els protagonistes de la parada. Només en cito uns quants, per no fer-me pesat:

Agrupación de Honores de la Guardia Real; Patrulla Águila de la Academia General del Aire; formación mixta de cazas, rombo de cuatro aviones; Harrier de la novena escuadrilla de la Armada; Helicópteros Tigre del Batallón de Helicópteros de ataque; Batallón de alumnos de la Armada; Sección hipomóvil de la Batería Real; Batallón mixto de alumnos de la Guardia Civil; Baterías del Grupo de Artillería Paracaidista Tercio Don Juan de Austria 3º de la Legión. La cabra us l’estalvio, tot i que també figura en el programa com a integrant d’una escuadra de gastadores con mascota.

Fent, doncs, una repassada comparativa dels programes d’una desfilada i de l’altra, es pot comprovar que entre l’11-S i el 12-O no hi ha pas només un mes i un dia de diferència. Hi ha una distància sideral entre el que representa la nació per a uns i per als altres. Aquest és el problema. La solució ens la van donar les urnes el dia 27.