El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

En un pa√≠s on √ļnicament es dicten 12 de cada 100 sent√®ncies en la llengua pr√≤pia del pa√≠s, els jutges en comptes de reclamar respecte haurien de demanar perd√≥. En un jutjat on se cita un president a declarar, acusat de posar les urnes, el mateix dia que fa anys que un president escollit a les urnes era assassinat pel sistema judicial d’aquest estat, els jutges en comptes d’exigir respecte haurien d’implorar una disculpa.

En un estat on ning√ļ, despr√©s de setanta-cinc llargu√≠ssims anys, encara no s’ha retractat per haver assassinat un president escollit democr√†ticament, ni tampoc ha anul¬∑lat la sent√®ncia aberrant que el va condemnar, la just√≠cia no √©s que sigui lenta, no, √©s que est√† moralment aturada. En un estat on, per a m√©s humiliaci√≥, l’assass√≠ del president Companys √©s exposat impunement en un monument p√ļblic i en aquest pante√≥ de la ignom√≠nia hi jau tamb√© el fundador del partit feixista, tot plegat a c√†rrec dels pressupostos de l’Estat, en un regne com aquest no cal esperar just√≠cia m√©s enll√† de l’estrictament coercitiva. Hi ha lleis i cal complir-les. D’acord. Per√≤ en un estat fonamentat sobre un d√®ficit tan escandal√≥s d’√®tica pol√≠tica, el ciutad√† obeeix m√©s per temor que per respecte.

Els ciutadans que són catalans, a més, sempre han tingut un suplement de por. Fins que un bon dia, tips de compartir un estat amb fonaments tan corcats, uns quants han perdut la por. I després uns quants més, i tot seguit centenars de milers, i creixent.

Poden processar, condemnar, intimidar i a sobre tenir la barra de demanar respecte per la seva independ√®ncia. Per√≤ no convenceran. Amb Catalunya, a la just√≠cia espanyola en particular i a l’Estat espanyol en general, els passa all√≤ de l’acudit del mor√≥s que deu cent euros i el que en deu dos milions. Si hi hagu√©s nom√©s cent catalans que no creguessin ni en la just√≠cia espanyola ni en Espanya, el problema el tindrien els descreguts. Com que n’hi ha almenys dos milions, el problema el tenen la just√≠cia i Espanya. El problema es diu respecte. El que han perdut. El que, de fet, mai no han volgut guanyar-se.