El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

El president Tarradellas √©s un dels personatges m√©s controvertits i alhora imprescindibles que hem tingut. Un estadista amb maj√ļscules. La tasca sorda i constant de Montserrat Catal√°n al capdavant de l’arxiu presidencial de Poblet i la feina d’investigadors notables permeten, pas a pas, llibre a llibre, posar en negre sobre blanc el fabul√≥s llegat tarradelli√†. L’√ļltim exemple n’√©s Josep Tarradellas. L’exili 2 (1954-1977), de Josep Santacana, acabat de sortir.

De l’her√®ncia d’aquell l√≠der pol√®mic, n’han arrelat, per postres, algunes idees que, mal pa√Įdes, han marcat molt negativament la cultura pol√≠tica del pa√≠s. Hi ha, especialment, una frase lapid√†ria atribu√Įda al Molt Honorable que ha sedimentat en el subconscient ideol√≤gic col¬∑lectiu: ‚ÄúEn pol√≠tica es pot fer tot menys el rid√≠cul.‚ÄĚ

Ja em corregireu els psic√≤legs si n’hi ha algun a la sala, per√≤ la sensaci√≥ de rid√≠cul no respon pas a pulsions objectives, sin√≥ que √©s fruit d’una subjectivitat, sovint influ√Įda per la inseguretat o el sentiment d’inferioritat. Catalunya, en la relaci√≥ amb Espanya, ha actuat no tant en funci√≥ de qu√® volia sin√≥ de qu√® dirien, especialment qu√® dirien a Madrid, on la trompeteria medi√†tica s’ha dirigit als catalans entre la visceralitat i la condescend√®ncia prepotent, poques vegades amb respecte. Els nostres pol√≠tics han viscut presoners d’aquesta m√†xima fins que el poble els ha tret de la g√†bia de l’esclau. Un poble que no t√© sentit del rid√≠cul perqu√® ja no se sent inferior, ni insegur. Per sortir durant tres anys massivament amb samarretes de tots colors, punters i coreografies espantoses s’ha de tenir una autoestima de pedra picada.

Hem perdut la vergonya, perqu√® l’√ļnic que ens faria vergonya seria perdre. Per aix√≤ hem arribat on som. Per aix√≤ som a punt de poder ser. Benvolguts parlamentaris independentistes, potser fracassareu, per√≤ no patiu per si feu el rid√≠cul. El rid√≠cul √©s cosa d’acomplexats. I els que us han votat ho han fet sense complexos. Amb l’esperit del 9-N. El de fa un any. Amb el d’avui, que √©s el que compta.

(Publicat a El Punt Avui el 9 de novembre de 2015, data de la proclamació de la independència de Catalunya)