El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Els terribles fets de Par√≠s tornen a atiar la controv√®rsia sobre la funci√≥ dels poders p√ļblics en relaci√≥ amb la seguretat, el conflicte entre el control de l’Estat i la llibertat personal que, en moments com aquest, dominats per la por, la inquietud i el neguit, ens retorna a la ment una coneguda sent√®ncia de Goethe: ‚ÄúPrefereixo cometre una injust√≠cia abans que suportar el desordre.‚ÄĚ

Pronunciada fa m√©s de dos segles, aquesta pol√®mica reflexi√≥ d’un dels s√≠mbols de l’√®poca de les llums que encara avui aporta claror al nostre m√≥n, forma part de la discussi√≥ sobre les pol√≠tiques de seguretat actuals, intentant establir i determinar fins on pot arribar la recerca de la seguretat sense lesionar els drets de l’individu, un plet que discorre en paral¬∑lel a les consideracions sobre els or√≠gens i les causes dels conflictes.

La societat europea ha basat el progrés dels seus individus en la garantia de la tranquil·litat social. Sovint, exportant hipòcritament el conflicte fora de les fronteres; altres vegades, acceptant tensions de més o menys baixa intensitat com a sobreeixidor necessari.

La situaci√≥ actual, per√≤, posa a prova la capacitat d’encaixar un clima d’inseguretat total com el que genera el terrorisme indiscriminat. La societat occidental es troba en la necessitat de decidir fins on cedeix llibertat individual per tal de preservar la seguretat col¬∑lectiva. Alhora, els governs han de garantir aquesta seguretat sense travessar les fronteres que porten a la pura repressi√≥ o a la discriminaci√≥, per no causar l’efecte en els ciutadans que es troben atrapats entre la pistola del terror al clatell i la de l’Estat a la cara.

El debat no √©s senzill i encara ho ser√† menys si s’afronta no pas des de la serenitat sin√≥ des del p√†nic. √Čs dif√≠cil, tanmateix, mantenir la calma despr√©s d’una massacre com la que acabem de contemplar, amb terroristes disparant a tort i a dret per acabar immolant-se davant d’un comptoir que porta el nom de Voltaire, aquell que un dia va dir: ‚ÄúMatar-se no √©s pas sempre una bogeria. Per√≤ generalment, no √©s en un atac de ra√≥, que la gent se su√Įcida.‚ÄĚ (Publicat a El Punt Avui el 16 de novembre de 2015)