El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Par√≠s torna a centrar des d’avui la mirada informativa amb l’inici de la cimera del clima destinada a trobar el desllorigador (√©s a dir, la voluntat i el comprom√≠s) per frenar el canvi clim√†tic derivat de l’escalfament global provocat per l’acci√≥ humana. La missi√≥ no √©s senzilla, tenint en compte els resultats de l’√ļltima gran operaci√≥ a escala mundial. Despr√©s de l’anomenat Protocol de Kyoto per a la reducci√≥ d’emissions de gasos a l’atmosfera, aprovat el 1997 i en vigor des del 2005, les emissions globals han crescut un 24%. Desastr√≥s.

Trobades com la que avui arrenca a la capital francesa constaten que la humanitat és una gran potència generadora de consciència crítica per detectar riscos i proposar solucions, però alhora un monstre depredador incapaç de rectificar tendències a curt termini, empès per la voracitat col·lectiva i una economia amb inèrcies tan potents que fan difícil la maniobrabilitat.

De Par√≠s en sortiran, sent optimistes, bones intencions i propostes de soluci√≥ factibles. A partir de la recepta, els poders p√ļblics es posaran a treballar aferrissadament per demostrar la seva incapacitat resolutiva. Aix√≤, els que no expressin directament la negativa a assumir els nous protocols.

Evitar la cat√†strofe clim√†tica √©s molt complicat. Sobretot si fins i tot els sectors m√©s mentalitzats afronten el tema amb certa prepot√®ncia antropoc√®ntrica. ‚ÄúSalvem el planeta‚ÄĚ, ‚ÄúSalvem la Terra‚ÄĚ, s√≥n els esl√≤gans m√©s repetits. Com si el m√≥n estigu√©s en risc. El planeta se salvar√† i continuar√† rotant i voltant per l’espai amb tota tranquil¬∑litat mentre el sol no s’espatlli. Amb nosaltres o sense. No √©s el planeta, que cal salvar, sin√≥ la vida que hi ha. Una mica m√©s de mod√®stia existencial potser ens ajudaria a enfocar millor la q√ľesti√≥. Tot i que, veient la situaci√≥ b√®l¬∑lica mundial actual, molt probablement aconseguirem que el canvi clim√†tic, per m√©s gasos que llancem a l’aire, no sigui prou r√†pid per liquidar-nos abans que no ens h√†gim massacrat nosaltres mateixos fins a l’extinci√≥. (Publicat a El Punt Avui el 30 de novembre de 2015)