El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

El museu de la titola

Com que des de fa uns mesos em dedico a coses relacionades amb el m√≥n de la cultura, la meva cunyada, no s√© si per donar-me idees o perqu√® ha trobat la iniciativa curiosa, o una mica per totes dues coses, m’ha portat d’un viatge recent a Isl√†ndia el prospecte d’un original museu que tenen per aquells verals. L’espai es diu Hid Islenzka Redasafn. En un idioma m√©s comprensible, especialment si no sou islandesos, es podria traduir com a Museu Falol√≤gic d’Isl√†ndia o Faloteca d’Isl√†ndia.

Segons s’explica en el fullet aquest espai √©s l’√ļnic al m√≥n dedicat a l’exhibici√≥ i estudi de fal¬∑lus de tot tipus d’animals mam√≠fers. He escrit exhibici√≥ i potser hauria d’escriure exposici√≥, per no confondre amb l’exhibicionisme la missi√≥ d’aquest centre d’eminent vocaci√≥ divulgativa des d’un punt de vista cient√≠fic.

Entre els centenars de penis que es poden gaudir o, b√©, millor dit contemplar, n’hi ha una seixantena corresponents a diferents esp√®cies de balenes, imagino que disposats oportunament en les sales m√©s altes de sostre. Si ens movem cap a una dimensi√≥ m√©s raonable, hi podem trobar una quarantena d’aparells reproductors masculins de foques (en catal√† pol√≠ticament correcte els mascles de les foques s√≥n els focus?) i lleons marins, a m√©s d’altres titoles, tites, cigales, penjolls, instruments, vergues o digueu-ne com vulgueu, de diversos animals terrestres. Una quarantena de fal¬∑lus provenen de fora de l’illa i en aquest espai tamb√© hi podem admirar m√©s de tres-cents objectes art√≠stics de fesomia f√†l¬∑lica, que testimonien la import√†ncia simb√≤lica que ha tingut el membre mascul√≠ en l’imaginari col¬∑lectiu.

Per cert, que entre els expositors hi ha tres penis d’homo s√†piens. De moment. Perqu√® els senyors del museu fan constar cofois que tenen tres donacions de particulars, especificant que caldr√† esperar que siguin morts per llevar-los el preuat llegat i posar-lo a la vitrina.

Estic pensant si a Catalunya un museu com aquest funcionaria. Nacionalment, de pebrots n’hi posem, per√≤ a l’hora de la veritat sempre se’ns arronsa. No s√© si far√≠em gaire goig mostrant les vergonyes nacionals en una vitrina. (Article publicat a Pres√®ncia el 4 de setembre de 2016)