El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

De Palmira a Colom

La proposta de la CUP de fer retirar l’ic√≤nic monument a Colom del capdavall de les rambles barcelonines, aix√≠ com tamb√© l’est√†tua del negrer Marqu√®s de Comillas de la Via Laietana, reobre el tema de la iconocl√†stia pol√≠tica o ideol√≤gica. Des que el m√≥n √©s un m√≥n poblat per humans ha estat pr√†ctica habitual per esborrar mem√≤ries inc√≤modes, pret√®rits desagradables. Per passar comptes amb l’enemic. Est√†tues eq√ľestres descavalcades, plaques esborrades, esgl√©sies o retaules cremats, biblioteques arrasades, recintes arqueol√≤gics dinamitats, bustos a l’armari, de vegades entrant i sortint segons bufa el vent.

No veig gaire difer√®ncia entre voler retirar Colom i destruir la ciutat de Palmira. Em podeu dir exagerat per comparar el valor patrimonial d’ambd√≥s monuments, per posar en el mateix pla els criminals d’ISIS i els revolucionaris de la CUP. S√≥n casos diferents, naturalment, per√≤ que, tanmateix, es basen en un puritanisme dogm√†tic. Al capdavall les raons per destruir o suprimir un element patrimonial no s√≥n tan rellevants com el fet de creure que el patrimoni que no s’ajusta a certes concepcions doctrinals pot ser eliminat.

Hi ha casos en qu√® la retirada es justifica per una q√ľesti√≥ de proximitat cronol√≤gica i de saturaci√≥. El franquisme, per no anar m√©s enrere, va deixar un rastre monumental tan ofegant que feia impossible superar-ne els estralls sense esporgar el paisatge. En general, per√≤, destruir el llegat del passat hauria de ser una excepci√≥ nom√©s per a casos en qu√® no √©s possible la racionalitzaci√≥ contextualitzada. Exposar una est√†tua eq√ľestre de Franco al Born √©s una provocaci√≥ infantil. Mantenir alguna est√†tua eq√ľestre de Franco en alguna pla√ßa del nostre pa√≠s, amb una placa ben destacada que record√©s a la ciutadania que aquell home va ser un indesitjable dictador, podria ser un exercici de pedagogia democr√†tica. Amb Crist√≤fol Colom i l’ennoblit esclavista Antonio L√≥pez passa el mateix. Estem d’acord que no s√≥n exemples apropiats per transmetre valors positius a les generacions presents i futures. Tan cert com que els seus s√≥n llegats que ens ajuden a comprendre com hem arribat fins aqu√≠ i que cal mantenir vius i ben explicats si m√©s no per no tornar a repetir els seus errors, o evitar les conseq√ľ√®ncies dels seus actes. Per aix√≤ avui encara visitem l’horror de Mauthausen, en comptes de llaurar-hi un camp de golf o aixecar-hi una universitat. Esborrar el passat ens condemna al risc de repetir-lo. I la iconocl√†stia s’acosta de manera benintencionada per√≤ perillosa a la barb√†rie intel¬∑lectual. (Article publicat a Pres√®ncia el 2 d’octubre de 2016)