El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

La pol√≠tica √©s un ofici que comparteix antiguitat amb alguna altra activitat considerada no tant honorable tot i tenir-hi una certa concomit√†ncia. Amb m√©s o menys dosis de sang vessada, des de l’inici de la civilitzaci√≥ els actes col¬∑lectius de la humanitat han girat i giren, i giraran, entorn de la pol√≠tica. Com passa entre els aficionats al futbol, tothom es pensa que hi ent√©n, i m√©s des que tuiter ha esdevingut la barberia ideal, la barra de bar infinita, l’√†gora sense per√≠metre. Per aix√≤ hi ha m√©s tend√®ncia a enraonar o, millor dit, a xerrar i a exercitar el capbarretisme que no pas a escoltar o a llegir els que han teoritzat seriosa i documentadament sobre la mat√®ria. Sigui com sigui, els escenaris no es pot pas dir que hagin evolucionat excessivament en, posem-hi, l’√ļltim parell de mil¬∑leninis. Us ho escrivia en aquestes mateixes p√†gines fa un parell de mesos citant Her√≤dot i la seva “Hist√≤ria”. Centrant m√©s el tema, avui podem rec√≤rrer, per exemple, als “Consells sobre pol√≠tica” de Plutarc de Queronea, amb traducci√≥ catalana gr√†cies a l’editorial Adesiara. La lectura atenta ens permetr√† constatar que, a l’arena on es lluita pel poder, el pa que s’hi dona despr√©s del circ ha estat pastat sempre amb el mateix llevat.

En aquests √ļltims mesos i en les pr√≤ximes setmanes n’hem vist i en veurem de tots colors, i els independentistes patirem un cat√†leg d’iniquitats que si ja us havien sorpr√®s les patides fins ara, d’ara en endavant ja podeu continuar ben cal√ßats. No patiu. Primera lli√ß√≥ de Plutarc que cal retenir: “la cursa de velocitat est√† molt b√©, per√≤, a la guerra, √©s la cursa de fons que espanta.” A resistir com hem fet sempre per guanyar com no hav√≠em fet mai.

Les altres reflexions d’aquest savi que conv√© no perdre de vista en els dies que vindran s√≥n les que es refereixen als interessos que mouen molts pol√≠tics i a l’ambici√≥ que en domina alguns. Feu punta al llapis i anoteu: “A la base de l’activitat pol√≠tica hi ha d’haver, com si fos un fonament ferm i segur, una determinaci√≥ basada en el bon judici i raonament, i no pas en un rampell provocat per un buit afany de gl√≤ria o un cert gust per la confrontaci√≥, o pel fet de no tenir res m√©s a qu√® dedicar-se.” Segur que us han vingut uns quants noms al cap. Concretem m√©s, doncs, amb una altra citaci√≥ imprescindible escrita fa vint segles que el de Queronea va manllevar de Plat√≥: “No pot governar encertadament el qui no ha obe√Įt abans amb lleialtat.” Endavant les atxes, que la process√≥ encara no ha acabat. (Publicat a Pres√®ncia el 5 de novembre de 2017)