El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Les flors, tot i la seva imatge de fragilitat i delicadesa, també han servit al llarg de la història per batejar conflictes importants. En el segle XV hi va haver la guerra de les Dues Roses pel tron d’Anglaterra; als Països Baixos, van tenir la crisi de les tulipes en el XVII, la primera bombolla financera; a Portugal van fer la revolució dels clavells i, més recent, al Kirguizistan les tulipes també han donat nom a una revolta.

SĂłn exemples als quals caldria afegir una proposta –ep!, incruenta– per a Catalunya: la guerra de la ponsètia. La imatge del funcionari espanyol plantificant unes fulles vermelles davant les plantes grogues que decoraven dijous l’escenari de la trobada entre Torra i Sánchez Ă©s el paradigma del conflicte Catalunya-Espanya. La cĂ ndida subtilesa catalana contra la prepotència espanyola. L’Estat espanyol sempre acaba amplificant amb la seva malaptesa barroera accions aparentment innòcues. Un detall, el de les ponsèties grogues, que hauria passat inadvertit a la majoria de l’opiniĂł pĂşblica, però que va acabar magnificat per l’acciĂł d’un esbirro amb excĂ©s de zel. Un 1-O que hauria tingut repercussiĂł internacional mĂ­nima si no haguĂ©s estat per la incontinència repressiva hispĂ nica. Un 9-N que hauria estat foc d’encenalls… un llarg etcètera d’actuacions que els posen en evidència. La fĂşria ha estat sempre la seva perdiciĂł. NomĂ©s guanyarem (com ha fet tothom que els ha guanyat, que han estat molts) provocant que encadenin errors. Sortir a barallar-nos al seu terreny Ă©s anar amb el lliri a la mĂ . I aquest conflicte no va de lliris, va de ponsèties. D’entrada, amigues i amics republicans, per desitjar-vos bones festes.

(Publicat a La RepĂşblica el 22 de desembre de 2018)

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail