Mollerussa s’ha quedat sense saldo

Pensàvem que vivíem en un país de riquesa garantida per contracte i resulta que no, que tot això anava amb targeta de pre-pagament i ja ens comencem a quedar sense saldo. Ahir a la nit el ple de Mollerussa va rebutjar amb els vots de l’oposició (CiU i ERC) la petició d’un crèdit de 4,2 milions d’euros per poder fer front a les factures (hi ha rebuts de la llum sense pagar de fa un any) i tirar endavant un nou Pla de Sanejament econòmic i financer, el quart en set anys.

El PSC, en minoria des que es va trencar el pacte amb ERC, no ho ha pogut tirar endavant aquest pla i aquest nou crèdit i per tant i haurà de fer front a l’últim any de mandat amb les butxaques buides: uns 504.000 euros, va dir l’alcaldessa Teresa Ginestà, és el que li queda ara a l’Ajuntament per poder gastar l’any vinent en coses que no siguin el sou de personal i els rebuts i crèdits pendents. És a dir, no podrà fer absolutament res que pagar als funcionaris i escombrar els carrers i resar perquè el 2011 els ingressos no baixin més del que ja han baixat aquests últims dos anys.

I per si això fos poc, CiU i ERC van imposar ahir en el ple una rebaixa de l’IBI de l’any que ve que rebaixa els ingressos en 360.000 euros. D’aquells 504.000 euros, ja només en queden 144.000. És a dir, a l’Ajuntament de Mollerussa ja no li quedarà saldo ni per trucades.

Més enllà de la picabaralla política local (sembla evident que ERC fa pagar ara al PSC l’abrupte trencament del pacte, el PSC aprofita per fer victimisme i no deixa de recordar que tot ve d’una situació econòmoica heretada, i CiU no vol pagar-li la campanya a l’equip de govern socialista amb un crèdit que donaria oxigen a la recta final del mandat), la situació de Mollerussa és força general en altres ajuntaments catalans. Fa un temps, en un sopar amb alcaldes del pobles petits pla de Lleida, alguns d’ells es plantejaven molt seriosament no tornar-se a presentar l’any vinent. “Per a què, si no hi ha un duro? Per desmuntar-ho tot i que et diguin el nom del porc? Que ho faci un altre.”

Els ajuntaments ja estaven mal finançaments en els temps de les vaques grasses, en uns anys feliços en què els ciutadans es van acostumar a exigir-ho i demanar-ho tot i a posar fanals a totes les urbanitzacions i gespa a tots els camps de futbol municipals, per remots que siguin. Ara que s’ha tallat en sec la mamella immobiliària, no hi ha ni per pagar la llum. Mollerussa de moment ha apagat uns 900 fanals de la ciutat per estalviar diners. El país sencer s’està quedant sense saldo.