Toca vendre un tipus de normalitat a Euskadi

[Youtube]v4A6HouTM-E[/Youtube]

Envien els reis a Bilbao per a la final de la Copa del Rei de bàsquet i passa el que era d’esperar: gran pitada inicial contra la sortida dels monarques al pavelló (sobretot els aficionats bascos i catalans), que després alguns mitjans de comunicació intenten magnificar i d’altres rebaixar. Però enviar els Reis d’Espanya a Bilbao tenia un missatge clar per transmetre més enllà de l’esport: un tipus de normalitat institucional a Euskadi des que Patxi López és el Lehendakari. A l’ACB ja li anava bé arriscar-se amb aquesta jugada pel pes mediàtic que podia adquirir l’esdeveniment, i més amb una final previsible que sempre és la que més interessa per l’audiència i els ingressos: un Barça-Madrid. I, per cert, on eren els representants polítics catalans al majestuós pavelló?

Amb els reis a la llotja, la polèmica estava servida i més quan els monarques no acostumen a ser-hi mai en les finals de bàsquet: l’última vegada va ser fa 9 anys a Màlaga. Però amb Juan Calors i Sofía a Bilbao s’assegurava també l’assistència dels dos presidents -Laporta i Florentino, com així va ser- i el pesos pesants de la política basca -Patxi López, l’alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna…-. És la demostració d’un intent més perquè des que no governen els nacionalistes a Euskadi, hi ha una altre País Basc més pacífic i integrador, això si sempre en clau espanyolista. A Catalunya, ja hi estem molt acostumats a aquestes dobles lectures perquè tenim més arrels fenicies que no els bascos.

Música / Sara # Revolver y Mikel Erentxun