Salt i l’àrea metropolitana de Girona

Anit, a la presentació del Black Music Festival, vaig comprovar que hi ha un altre Salt, el que no ha estat tan mediàtic aquests dies. Ara que televisivament s’ha calmat la tensió, tot i que continua existint, hi havia moltes cares conegudes a l’acte a La Mirona que donaven l’opinió dels fets recents, arran de la primera protesta que va impulsar el promotor musical Pere Vila per reclamar més seguretat als carrers. L’alcaldessa saltenca, Iolanda Pineda, ha gestionat amb encert el rol mediador de l’ajuntament i, tal com va passar amb l’alcalde de Vic, ha sortit reforçada pel seu propi partit. Però el pòsit pels efectes dels robatoris i la manca de seguretat continua existint -ara hi ha més reforços policials-, amb persones que han patit la violència, com un company del diari, i escoles on molts caps de setmana hi han entrat a robar. I aquests saltencs, amb respecte envers el municipi i la resta d’habitants, encara se senten impotents i reclamen més civisme als carrers.

A causa de la crisi econòmica, Salt té ara complicat assimilar la convivència perquè que ha hagut d’afrontar en molt pocs anys l’arribada d’immigrants gràcies a la bombolla immobiliària. Mentre Salt s’ha transformat ràpid i li ha costat socialment adaptar-se al canvi, ha tingut el mèrit d’afrontar el que d’altes municipis han vist de la distància. Si observem el radi de Girona, s’observa que Salt, per la seva estructura, ha fet la feina de la integració social d’altres municipis. És difícil creure en l’àrea metropolitana  de Girona si hi ha desigualtats estructurals importants i evidents. És aquesta l’àrea metropolitana que s’ha planificat? Salt ha quedat massa abandonat en els darrers anys i, per sort, li han donat identitat projectes com l’Espai Gironès (amb l’afegit del seu entorn),  l’Hospital Martí Julià, l’Escola de Fisioteràpia i la Factoria Coma Cros (amb seus com la de la UOC). Salt continuarà lluitant com ha fet sempre, des de la seva independència, amb dificultats ja conegudes mentre Girona i altres petits municipis de l’àrea metropolitana continuen intactes a excepció dels recents barris residencials que s’han construït gràcies, principalment, a la mà d’obra que provenia de Salt.

Música / Lloyd # Get It Shawty