La retirada forçada de Steve Jobs

[Youtube]6zlHAiddNUY[/Youtube]

Steve Jobs ha hagut d’anunciar una decisió forçada: deixar de ser el cap executiu d’Apple a causa del càncer que pateix. El gran visionari d’aquest canvi de segle deixa un llegat d’admiració mundial i una companyia que és un referent d’innovació, superant fins i tot Google, Facebook, General Electric, Nike, Nokia… Al mateix temps que s’aparta del dia a dia de la companyia, Jobs ha anunciat qui vol que sigui el seu substitut.: Acostumat a visionar l’ús de les noves tecnologies a escala global, d’ençà la seva malaltia que ja anava planificant les fases de la companyia amb la visió que ens té acostumats. En aquest conjunt de frases, ja deixava clar (la número 7) quin era el seu pensament: “El meu treball és fer a tot l’equip executiu el suficientment bo perquè siguin el meus successors.” I d’aquí surt el nom de Tim Cook.

Admiro Steve Jobs perquè ha sabut liderar les expectatives de canvi digital i tecnològic a la societat. Es podria dir que ha canviat les vides dels “religiosos” de la marca Apple. Té consumidors globals molt fidels perquè Apple és una de les companyies que més productes radicals ha llançat al mercat en les últimes dècades: iPod, iTunes, iPhone, iPad… L’iPod, per exemple, ha significat una manera totalment diferent d’entendre la música. I què dir de l’iPone! O l’iPad! I no ens podem deixar Pixar, que ha suposat un altre trencament en el cinema amb les pel·lícules d’animació. Sempre trenca les cadenes d’innovació de la competència i se salta una generació.

I l’admiro perquè ha trencat els conceptes clàssics empresarials de finals del segle XX per potenciar altres ordres professionals: la capacitat artística, el disseny, la passió, la creativitat, el talent… I els ha sabut hibridar: ordre i fantasia, control i passió, talent i innovació. Un nou “management” que aposta per la combinació de la creativitat en estat pur, les idees disruptives, vendes amb guanys a escala global i desig de marca.

Henry Ford: “Si li hagués preguntat a la gent què volien, m’haguessin dit que un cavall més ràpid.”