El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevevilanova
Articles
Comentaris

 

Les jornades del Cercle d’Economia a Sitges les va inaugurar el President Puigdemont i ho va fer amb un gran discurs. Un discurs eminentment econòmic detectant cap on s’encamina l’economia moderna i l’impacte cada vegada més accelerat en el mercat de treball de les empreses “disruptives” i proposant polítiques per minimitzar l’impacte que suposaran els canvis social tant sobtat de la nova economia, que ha vingut per quedar-se. De tots és conegut que des de fa molts anys el President és un apassionat de les TIC’s, per tant, el seu discurs tenia molt de fonament. Malgrat aquesta bona intervenció, que jo vaig poder escoltar en directe, ha passat desapercebuda per un fet molt més polític que econòmic.

Veuran: l’expresident del Cercle d’Economia, Antón Costa va ostentar una presidència amb molta finesa, amb peticions clares, però amb el to d’un diplomàtic professor i un desplegament d’empatia molt gran. El nou president Juan José Bruguera, és, per dir-ho gràficament, l’altra cara de la moneda. President de Colonial, en la presentació va mostrar un to més irritat, gens empàtic i extremadament distant. El resultat va ser que mentre el President desgranava un discurs de gran rellevància empresarial i econòmica, l’auditori es mostrava absent i molt fred, que diu poc a favor de l’interés i la qualitat dels escoltants. Allà es varen parlar de temes molt importants, que els tenim aquí i que els haurem de resoldre entre tots plegats. I com a cloenda final, la manca de coordinació a l’hora de fer les preguntes i la poca traça del president, vam provocar una sensació d’indiferència i el desinterès a l’hora de formular preguntes i només es va fer una pregunta punyent i de molt mal gust per la valoració negativa que portava implícita.

“President, a Catalunya no es donen les condicions equitatives per un referèndum, el Govern no és neutral i els mitjans de comunicació catalans fa anys que adoctrinen contra Espanya i oculten les greus conseqüències”

Pel que s’ha filtrat després, la pregunta va ser feta conjuntament per Carlos Cuatrecasas i Enrique Corominas. Com sempre passa en aquests casos que es pretén acorralar el President, Ell es creix i la resposta va ser clara i contundent.

Sembla que, fins i tot, alguns dels participants i membres del Cercle, estan dolguts pel tracte irrespectuós que es va donar al President de Catalunya, que contrasta amb el donat a la cloenda al Govern Espanyol.

Encara que sigui temerari dir-ho, tinc el pressentiment que amb la presidència de l’Antón Costa no hauria passat puig que durant el seu mandat hi ha anat moltes vegades el President Artur Mas, i l’auditori sempre s’havia comportat correctament. Cert que ara estem iniciant el principi del final del procés i molts dels assistents deuen estar preocupats, però més raó encara per aprofitar la presència del President per establir-hi un diàleg.

El Cercle d’Economia, que sempre havia mostrat una auctoritas quan emetia opinió i es feia escoltar, ha perdut la neutralitat i ara sembla que ha iniciat el camí de convertir-se en una associació normal al servei de part, i resta orfe d’aquest plus d’ascendència que l’hi reconeixia tothom.