El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/estevevilanova
Articles
Comentaris

Avui fa 40 anys

 

El temps passa extremadament ràpid; ja fa quaranta anys que vam votar per primera vegada en democràcia. I també el temps posa a tothom en el seu lloc. Fins avui he votat cada vegada, fa quaranta anys, despès la Constitució, l’Estatut, el nou Estatut, ( aquest el vaig votar com a diputat en el Parlament, i després, i malgrat tot, en el referèndum) i avui puc dir que em sento enganyat. La Constitució, en principi era molt oberta i semblava que es podria anar eixamplant, el cop d’estat del 23-F, el Rei, la Loapa, els nous TC de partit, etc. Han fet que tot allò fos com l’estafa de l’estampeta. Així doncs, l’experiència d’aquests anys es tant negativa per mi, que mai més donaré suport a cap constitució espanyola ni estatut d’autonomia.

Avui a la tertúlia de Catradio, l’exministre Margallo, a pregunta d’un tertulià justificava el Concert Basc, “por las razones que todos sabemos” Pocs després deia són furs antics, i que aquest privilegi ( això de privilegi ho dic jo) no és viable estendre’l a Ctalunya. I quan li han preguntat per què a Catalunya no, ha dit que en les negociacions del Pacte de Magestic, algú ho va proposar i Jordi Pujol va dir que no. Anem a pams: “ las razones que todos sabemos” però ningú s’atreveix a dir era ETA, i això dels furs, va ser la justificació per fer aquest despropòsit. Si ens diuen que Catalunya no ho podem tenir perquè històricament no l’hem tingut mai, cosa que hauríem de posar-ho en qüestió, però va ser Jordi Pujol en el Magestic que va dir que no, com quedem? No serà que els espanyols tenen de molt mal defensar el privilegi del Concert i hi posen Pujol? I si en el Magestic estaven disposats a cedir-lo, ara que no ho ha Pujol, no pot ser? Què ha canviat?

El que em queda clar és que aquesta Constitució es va fer molt condicionada per dos pols: ETA i l’Exèrcit espanyol, que va obligar la introducció d’articles sencers redactats per ells. No sé si amb aquest gènesi algun demòcrata li pot donar el qualificatiu de democràtica. Segur que sí i molts, però avui mateix un diari ultra espanyol La Razón, titula a primera plana que en unes eleccions, segons una enquesta feta ara, Fraga Iribarne les guanyaria.

S’entén que el PP no vulgui tancar el Valle de los Caidos, que aquesta mena de neofalangistes de Ciutadans, quan han de censurar el franquisme, per no votar-ho, abandonin el Parlament i que s’acomiadi a un jerarca franquista ( abril passat) amb el cant falangista del Cara el Sol, amb la ma alçada i cridant els rituals franquistes de “Arriba España”

Avui fa 40 anys i, sincerament, em sento estafat.