El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Crec que a aquestes al√ßades ja est√† tot dit sobre els “comptes territorialitzats” presentats pel govern espanyol amb l’intenci√≥ de desmentir l’esl√≤gan “Espanya ens roba” i que Catalunya estigui discriminada en la distribuci√≥ dels recursos. ¬†Resulta que no √©s cert que rebem 15.000 milions menys dels que aportem, sin√≥ que son… 8.500! Com si fossin pocs diners!

A ojoA partir d’una piulada de Josep Mart√≠ Blanch, vaig descarregar-me l’informe complet del ministeri d’Hisenda per comprovar que fos veritat el que deia, perqu√® no m’ho podia creure. En el document, s’admet sense cap vergonya que alguns c√†lculs “han tenido que fijarse un poco a ojo”.¬†D’entrada, hom pot pensar que la barra d’aquesta gent es limita a fer les coses sense rigor, per√≤ de la lectura del par√†graf sencer es pot extreure un exemple que com s’han manipulat volunt√†riament les xifres per redu√Įr el d√®ficit fiscal catal√†.

Diu expl√≠citament el document que aquests c√†lculs “a ull”, s’han fet, per exemple, amb el sistema aeroportuari o la xarxa de carreteres. Segons l’informe, com que resulta complicat calcular on imputar les inversions i despeses que generen (?), el que fan √©s distribuir-les en funci√≥ del tr√†nsit de tot el sistema. Qu√® vol dir aix√≤? Doncs que el cost de construcci√≥ i manteniment dels aeroports sense avions de Ciudad Real, Osca o l'”aeropuerto del abuelo”, es distribueix entre les comunitats aut√≤nomes en funci√≥ del tr√†nsit aeroportuari de cadascuna. Endevineu quines comunitats tenen m√©s tr√†nsit aeri? Bingo! El resultat, √©s que no s’imputa res als llocs on s’han fet aquestes infraestructures (no hi ha vols) i aquests diners serveixen per disminuir el d√®ficit catal√†, perqu√® es resten com a inversions. El mateix passa amb les autovies sense cotxes arreu de l’Estat. Se’ns imputa el cost en funci√≥ del gran tr√†nsit de les nostres autopistes (de pagament!).

√Čs nom√©s un exemple de com s’ho han fet per baixar dels 15.000 als 8.500 milions. ¬†Manipulacions que ni tan sols amaguen a l’informe. A quina hora surt el nostre vol el 9N?