Commemoració del centenari del naixement d’Elisabeth Eidenbenz a la Maternitat Suîssa

Nicolas Garcia, Alcalde d'Elna, homenatjant Elisabeth EidenbenzDissabte 12 de juny, se celebrava a la Maternitat Suïssa d’Elna, Castell d’en Bardou, la
commemoració del centenari del naixement d’Elisabeth Eidenbenz.
Aquest acte, inscrit en el marc de manifestacions memorials al Principat i a Elna, era organitzat per l’Ajuntament d’Elna i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació de Descendents I Amics de la Maternitat d’Elna (DAME).
Recordem que Elisabeth Eidenbenz. jove mestressa d’escola suïssa, preocupada pel destí de la població d’Espanya, enfrontada a la guerra civil, s’havia engatjat al Servei Civil Internacional amb l’organització « Ajut suís als infants d’Espanya ». La lluita d’Elisabeth Eidenbenz – directora de la Maternitat Suïssa que va instal.lar amb fe, força i perseverança al Castell d’en Bardou d’Elna, va permetre el naixement de 597 criatures, del desembre del l939 a Pasqües del 1944. A saber, 400 nines i nins, filles i fills de Republicans, víctimes potencials de la Retirada, però també 200 infants jueus i zingars. Elisabeth Eidenbenz es va aixecar contra la Història implacable, posant en perill la seva vida mateixa, Per ella, el refús i la revolta es van convertir en un deure. Elisabeth va donar una lliçó d’humanitat a un món esdevingut inhumà . Va integrar la memòria col.lectiva d’Espanya amb només un sobrenom, lluminós d’amor et de gratitut : el de « Señorita Isabel ». Elisabeth Eidenbenz, desapareguda fa dos anys, va obtenr al capdavall de 50 anys d’oblit la medatlla dels Justos entre les Nacions, decernida per l’Estat d’Israël, la Medatlla d’or de l’ordre Social i de la Solidaritat atribuïda per la Reina d’Espanya, la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya, la Legió d’Honor concedida de part del gobern francès… però sobretot la silenciosa reconeixença dels 600 homes i dones que va infantar….
Dissabte passat, en presència de Jordi Palau, representant la Generalitat de Catalunya, de Celia Garcia, presidenta de l’associació DAME, i de desenes de participants, Nicolas Garcia, alcalde d’Elna va homenatjar l’aventura humana d’Elisabeth Eidenbenz i els valors de coratge, de fraternitat i de solidaritat que vehicula.
Recentment reconeguda Monument Històric, la Maternitat Suîssa d’Elna representa més que un monument… és una pàgina viva de la Història, un testimoni dels infants nascuts ahir tirat, com un missatge d’esper i de tolerància, cap als nins i a les nines que vindran demà..
Joan Iglesis