Dues exposicions

Mentre la facin no us perdeu l’exposició d’Alphonse Mucha al CaixaFòrum de Barcelona. Més enllà dels seus cartells em va impressionar el treball fet a mà que s´hi exposa: esborranys dels cartells, disseny d’interiors per cases i botigues, quadres, fotos i més coses. Una obra impressionant, variada i d’una qualitat extraordinària. La gènesi i l’èxtasi de l’art nouveau en mans d’un home. En aquest comentari volia penjar-hi una foto del seu quadre “ La verge dels lliris”, per il·lustrar el text, però és que amb cap de les que he trobat s’hi pot arribar ni tan sols a intuir la bellesa del quadre original. Us he de dir que vaig arribar al final de l’exposició i vaig pensar: “ I no podràs veure mai més aquest quadre?”. Decidit vaig tornar enrere i me’l vaig mirar durant una bona estona. Cal contemplar-ho i gaudir-lo en directe. Feu-ho. Apunteu: Alphonse Mucha, CaixaFòrum. No us decebrà.

I ja que feu el viatge o us preneu la molèstia, us proposo també una visita a la Pedrera. Hi ha una exposició d’Aleksander Rodchenko ( o com carai s’escrigui perquè tothom ho escriu com vol). Aquesta ja és més especial. Vull dir que no entra tan fàcilment pels ulls com l’obra de Mucha. Aquí, nens i nenes, l’obra és més intel·lectual, més racional, menys digerible, però d’una qualitat també extraordinària. Hi veureu fotos ( absolutament esplèndides), quadres que personalment em van descol·locar, i els primers collage de la història ( em penso que ho vaig llegir, però no em feu gaire cas). Vaig sortir de la Pedrera amb una pregunta al cap: “ Com pot ser que no hagi conegut aquest artista fins ara?”. Ja veieu que surto de tot arreu amb més preguntes de les que he entrat! Ostres, quantes coses meravelloses que desconec.

Són dues propostes que no tenen res a veure una amb l’altra ( tret del fet que tots dos són pintors, artistes polifacètics i precursors d’estils), però, amb l’esperit i la mentalitat oberta, sortireu amb la sensació de ser uns privilegiats per haver pogut contemplat en directe l’obra de dos genis.