Quina tarda

Quina tarda, oi, Ingrid?

–          En aquest lloc són perfectes tots els dies. Em sento molt bé, Humphrey.

Aquí sembla que el temps s’aturi, que no existeixi, que tot ( les nostres vides, les nostres pel·lícules, … tot) hagi estat un somni. Breu i agradable, no trobes? Les festes de Hollywood, els crits dels fans, els flaixos de les fotos i aquell aire que teníem de gent que està per sobre de la resta dels mortals.

Tu ho estaves, Humphrey. Me’n recordo dels darrers plans de Casablanca, te’n recordes? Els darrers que vam compartir vull dir. Tu amb la gavardina i aquell barret d’ala ampla, seriós, fent el que el seny i el guió et deia que havíem de fer. L’ombra que t’enfosquia mitja cara i jo, davant teu, mirant-te amb cara d’enamorada, suplicant-te que marxessis amb mi en aquell avió que ens esperava amb els motors engegats. La llum m’il·luminava el rostre i se’m veien reflexos brillants als ulls, les llàgrimes, i … però és igual, jo només era l’Ingrid Bergman. Tu, en Bogart, vas ser Casablanca.

Ja pots comptar. Junts vam ser Casablanca. Sense tu hauria estat una pel·lícula de segona,  d’aquelles de diumenge a la tarda. Però … no parlem més d’aquells temps! Van ser uns anys feliços que formen part del passat. El que compta és l’ara i l’aquí. Has vist quin paisatge?

És preciós. Sembla que visquem en una pel·lícula de les nostres. Fixa’t quina llum … els reflexos del cel tan ple de clarobscurs, els núvols damunt les muntanyes a tocar l’horitzó … les muntanyes … la badia, tan en calma, i aquesta pau.

I aquesta casa colonial, Ingrid? Pots imaginar-te un lloc millor que aquest balcó de columnes blanques, aquesta barana perfecte, baixa, el terra de gres i les dues cadires de vímet que abracen els nostres augustos cossos d’ex-estrelles cinematogràfiques?

Com sempre l’encertes, Humphrey. Però és clar, ja és normal en àngels com nosaltres.

Ni dimonis ni àngels, Ingrid .. recorda que estem al purgatori.

Sí, però … pots imaginar un paradís més meravellós?

No, de cap manera. No és possible que el cel sigui millor. Però creu-me que no mereixem altra cosa. O no ho veus que aquest lloc està fet del material del qual estan fets el somnis de les persones?

Sí. Igual que tu i jo, vols dir, oi? Que estem fets de cel·luloide.