Klimt

Bec te, i tinc la tassa fumejant i el filtre al costat. És una tassa blanca amb un dibuix. I per la part de dins, a tocar la vora, onze lletres negres que diuen ” Gustav Klimt”. I el dibuix ( dir-ne dibuix és insultar-ne l’essència, la força, el sentiment) és ” El petó”. La nansa és blanca, de porcellana, fina i delicada, com una orella amb el lòbul enganxat.

Hi ha silenci a casa. L’aroma del te m’encalma els sentits, i el gust, subtilment amarg ( endolcit només amb un polsim de sucre), m’ajuda a no perdre el contacte amb la realitat. Tanmateix, hi ha una certa abstracció. Els meus problemes són presents, no es fonen, però gaudeixo d’un breu respir. El necessitava.

El te és vermell, com la passió, com els llavis de la dona pintada per Klimt, besada a la galta. Vermell com són rosats els seus pòmuls, que contrasten amb la bella pal·lidesa de la seva pell. Té els ulls tancats i sent. Sent la intensitat del petó i tomba el cap en una postura impossible però tremendament suggerent. El seu gest regalima tendresa, vessa plaer, destil·la sensualitat. I l’home, de pell fosca i racial, l’abraça amb convicció però, alhora, delicadesa. La subjecta per darrera, entre l’espatlla i el coll. Amb l’altra mà li aguanta la cara, amb més suavitat que fermesa, i ella posa la mà damunt la d’ell. L’altre braç li té posat damunt del coll. Està agenollada, es distingeix el seu vestit virolat de recargols daurats, verds, blaus i vermells, i el perfil del seu cos, ben dibuixat. L’home vesteix també de daurats, amb pedaços i retalls negres o blancs, i es fonen les formes i els colors i les textures i costa endevinar on comença un i acaba l’altre. S’estan damunt un llit de flors ple de grocs, liles i verds i en baixen fils daurats com branques àuriques d’un desmai. El fons és marró, espurnejat també d’ors, vell, sobri, respectuós amb la intimitat del petó ( món de sobris sentiments, de sensuals amors carnals: un petó. Simplement un petó, però el més gran petó que he vist representat). Si pogués, te’l regalaria.

Per cert, el te també és molt bo.