És constitucional un concert econòmic per a Catalunya?

Vagi per davant que no sóc advocat, i molt menys constitucionalista. Però miro d’aplicar el meu dret i deure cívic d’estar informat, sobre tot davant de les eleccions de demà passat, i em sembla que si es llegeix una mica el que hi ha disponible, avui més accessible que mai gràcies a Internet, ens podem informar mínimament per a poder saber si ens enreden o no.

Com a resultat del fracàs de l’estratègia de tirar endavant el nostre autogovern per un camí que no fora l’atzucac en que s’havia abocat el desenvolupament de l’Estatut de Sau, amb la negociació, redactat, més negociació, pas per les Cortes i finalment referèndum de l’Estatut de Mirabet (PDF 271,23KB) que va acabar amb la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, les dues formacions majoritàries, Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes de Catalunya, proposen sengles solucions: la primera proposa treballar per a assolir un sistema de finançament per a Catalunya com el d’Euskadi i Navarra, és a dir el Concert Econòmic, i la segona proposa la conversió d’Espanya en un estat federal.

El Concert Econòmic contemplat per la Constitució espanyola (PDF 1,71MB) s’articula en les lleis (en el cas d’Euskadi, la Llei Orgànica 4/2002, de 23 de maig i la Llei 12/2002, de 23 de maig PDF 124KB) que es desenvolupen a partir de la disposició addicional primera de la Constitució, és a dir “La Constitució empara i respecta els drets històrics dels territoris forals.” És molt dubtós que el Tribunal constitucional interpretaria que la consideració de “territoris forals” de CE fora redactada contemplant altres territoris que no foren Euskadi i Navarra. I en tot cas, a Catalunya el que es podria entendre per “dret foral” es limita al Codi civil català, que tracta “De la persona i la família”, “De la persona jurídica”, “De les successions”, “Dels Drets Reials” i “De les obligacions i contractes i de la prescripció”, no contemplaria la possibilitat de desenvolupament d’un hipotètic Concert econòmic.

Per altra banda, l’element essencial del Concert Econòmic és la recaptació fiscal i d’acord amb l’Estatut d’autonomia d’Euskadi  (PDF 1,84MB) “Les relacions d’ordre tributari entre l’Estat i el País Basc estaran regulades mitjançant el sistema foral tradicional de Concert Econòmic o Convenis”. El seu article 41.2.d establia les bases “L’aportació del País Basc a l’Estat consistirà en una quota (cupo) global, integrat pels corresponents a cadascú dels seus Territoris, com a contribució a totes les càrregues de l’Estat que no assumeixi la Comunitat Autònoma”.

Tenint-ho tot en compte, em sembla que CiU ens estan enganyant. De fet, de fa dies que no se’ls sent xerrar gaire de “Concert Econòmic”, i ara parlen de quelcom que en diuen “Acord Fiscal”. El 29 de novembre, sabrem de’n Mas que el Concert Econòmic ja no és la prioritat i que ens haurem d’acontentar amb menys. Però em sembla que ja no podem tornar al peix al cove d’abans i que el nou govern haurà d’espabilar-se.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.