El govern de la Generalitat abandonarà el sector TIC català?

Sembla ser, pel que s’està comentant entre professionals i càrrecs d’entitats sectorials que el Govern té la intenció d’externalitzar la informàtica corporativa de la Generalitat en un o dos proveïdors de gran dimensió, cap dels quals seria catalans.

Podem permetre’ns dependre de nou de T-Systems, una multinacional alemanya, o d’empreses com Indra o Tecnocom, que està clar que no tenen com a prioritat els interessos del sector TIC ni de l’economia catalans? Les empreses catalanes haurien de tornar a un regim de permanent subcontractació?

Rumorologia? Possiblement, però amb prou entitat com per que dues entitats del sector expressessin greus preocupacions.

El 15 de febrer passat, l’Associació d’antics alumnes de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC (Cercle Fiber) va publicar un article d’opinió sobre el tema, en que mostraven la seva greu preocupació per una eventual decisió en aquest sentit.

El desembre del 1998, l’aleshores govern de la Generalitat va prendre una decisió similar, la privatització i adjudicació del Centre Informàtic de la Generalitat (CIGESA) a Debis Systemhaus, filial del grup alemany Daimler Benz. El 2002, aquest grup la va vendre a Deutsche Telekom, que la va fusionar amb els seus serveis TIC per a crear l’empresa T-Systems. Aquesta va “heretar” el negoci de la Generalitat de Catalunya.

Els resultats consegüents foren desastrosos, tal com descriu el Cercle Fiber: alts costos, mal servei i qualitat, abús de posició, subcontractació amb sobrevaloracions, no concurrència, etc. Tot plegat una situació netament insatisfactòria que va abocar en preus molt més alts que els de mercat, al contrari del que se suposava que s’havia d’obtenir amb la privatització dels serveis de la Generalitat.

Per altra banda, en Josep Fígols, president de l’Associació d´Empreses per al Programari Lliure (CatPL), ha adreçat una carta directament al President de la Generalitat de Catalunya en que li fa arribar la seva “preocupació per l’impacte que una decisió d’aquestes característiques pot tenir.” Indica que “no només es poden reproduir algunes de les situacions de manca d’eficiència ja viscudes amb anterioritat, sinó que l’impacte sobre la majoria d’empreses TIC catalanes, entre les que es troben les nostres associades, pot ser molt negatiu.”

I el fet és que un monopoli o un oligopoli, més enllà de tenir la conseqüència de limitar la competència, cosa que conduiria a la desastrosa situació descrita, també sentenciaria el sector TIC català, compost de petites i mitjanes empreses, a ser mers subcontractistes, en lloc d’oferir-los la oportunitat de competir en concursos en que se les induiria a unir-se i guanyar dimensió i una conseqüent competitivitat a casa i a l’exterior.

Esperem, doncs, que el govern de la Generalitat no abandonarà el sector TIC català a la sort d’uns tristos esclaus d’unes empreses amb prioritats alienes als nostres interessos, tant del sector com de l’economia. Seria no només la pitjor decisió estratègica amb respecte dels costs i qualitat dels serveis que hauria de rebre la Generalitat, sinó que seria una decisió que aniria netament en contra del potencial de creixement i econòmic nacionals.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.