La maledicció del turisme (sembrant el sol)

El flamant Conseller Mena ha fet públiques algunes de les prioritats del seu Departament per la legislatura que comença i l’impuls al sector turístic es troba al capdamunt de la llista. No és estrany, l’atur és l’alarma econòmica més urgent del país i el turisme pot ser una autèntica màquina de crear ocupació. Un camí correcte per al curt termini però ple d’interrogants de futur.

El turisme pot ser un regal enverinat a l’estil de la maledicció del petroli. La majoria dels països beneïts amb grans reserves minerals han acabat caient en el monocultiu de l’extracció petroliera, incapaços d’aprofitar la seva sort per aixecar una economia dinàmica i competitiva que generi progrés i benestar al conjunt dels ciutadans. Les explicacions són diverses, del mal holandès a la corrupció endèmica, però en el fons del fracàs hi rau una riquesa massa fàcil que acaba matant qualsevol estímul a la creativitat i l’esforç. El sol i la platja, el turisme en definitiva, són el nostre petroli. Una indústria massa fàcil, de baixa productivitat i amb poc valor afegit. Podria haver estat una bona plataforma per construir grans empreses del sector amb ambició global però fins avui hi ha pocs exemples d’aquest tipus. El turisme català genera ocupació i creixement però de baixa qualitat i immobilitzant uns recursos que podrien donar més de si en altres sectors. A Catalunya el sol és una maledicció. 

El turisme pot ser un bon motor d’arrencada però el camí més curt cap al final del túnel de la crisi passa per la indústria exportadora. Arreu d’Europa es viurà un procés de re-industrialització en els propers anys que obre grans oportunitats i que cal seguir atentament. Potser el més interessant del negoci turístic a Catalunya és la seva capacitat de generar uns beneficis immediats que es poden destinar a impulsar altres activitats de cara al futur. Prenent l’exemple d’Arturo Uslar Pietri, l’intel·lectual veneçolà que als anys trenta demanava “sembrar el petroleo” i aprofitar els beneficis de l’or negre per diversificar l’economia, a Catalunya li cal sembrar el sol per fer florir el país.

http://twitter.com/marcarza

Quant a Marc Arza

Consultor d'empreses a futura.cat. Professor d'economia i negocis internacionals i blocaire compulsiu.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Atur, Catalunya, Crisi, General, Petroli, política, turisme i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.