És una cita popular. Tots l’hem sentit dir en moltes ocasions i converses diferents, sempre amb el mateix sentit: amb paciència s’aconsegueix el què es vol.
Avui l’he escoltat en el seu sentit més figurat: ha sigut a un anunci de la ràdio on afirmaven que una aixeta que degota genera un consum mensual de 1.000 litres d’aigua. Deia el mateix anunci que la majoria de persones pensa que els costarà més car arreglar l’aixeta que degota que no pas el consum d’aigua addicional que el degoteix generarà. Bé, hem de començar a pensar també en el cost que aquesta despesa innecessària d’aigua suposa pel medi ambient i prendre consciència de que som molt afortunats de poder obrir l’aixeta i gaudir d’aigua potable en un planeta on més de un bilió de persones no tenen aigua potable a l’abast.
L’anunci m’ha donat la idea de proposar-vos diferents solucions per estalviar aigua:
– Arreglar les aixetes que degotin a casa vostra.
– Guardar a un cubell l’aigua de la dutxa que normalment va desaigüe avall mentre espereu que surti l’aigua calenta. Una llar normal gasta innecessàriament entre 8 i 12 litres d’aigua freda fins que aquesta surt calenta. L’aigua que recolliu la podeu fer servir per regar les plantes, fregar el terra o tirar “manualment” el vàter.
– Tancar l’aigua de la dutxa mentre us ensaboneu també us ajudarà a estalviar aigua. El consum mitjà per persona i dutxa és d’entre 40 i 80 litres d’aigua.
– Posar una botella de mig litre d’aigua plena a la cisterna del vàter ocuparà espai i farà que el dipòsit rebi l’alerta de que està plè amb menys litres. Aquesta és una bona opció tant si teniu una cisterna nova, d’aquelles que permeten dues càrregues d’aigua diferents per tirar la cadena, com si teniu una cistèrna antiga.
– No engegar la rentadora fins que tingueu prou roba bruta per omplir-la. Les rentadores d’última generació ja calculen la quantitat d’aigua que es necessita en funció de la roba que hi ha a dins, però les antigues segueixen fent servir aigua com si estigués plena.
– Tancar l’aixeta mentre us renteu les dents, us afaiteu, us pentineu o renteu els plats.
Alguns d’aquests estalvis us podran semblar petits i pensareu que no serveixen per a res. Però en l’estalvi d’aigua, cada gota compta.