Amenaces terroristes

Dos articles d’opinió, titulats «El escudo» i «Gallizo», escrits des de la presó d’Algesires pel militant d’ETA Iñaki de Juana Chaos, que van ser publicats pel diari basc Gara el desembre del 2004, en unes altres circumstàncies haurien pogut ser considerats pel seu contingut ofensiu, com a delicte d’opinió, injúries o contra l’honor de les persones, però en aquest cas ho han estat com a delicte d’amenaces terroristes (art. 572-1-3 del Codi Penal).

El Tribunal de l’Audiencia Nacional, segons la sentència 60/06 que es va fer pública dimecres passat, ha condemnat Iñaki de Juana Chaos a 12 anys i 7 mesos de presó, inhabilitació absoluta per un termini de vint anys com a autor penalment responsable d’un delicte d’amenaces terroristes, i a més haurà d’indemnitzar en concepte de responsabilitat civil, per danys i perjudicis morals, amb un total 72.000 euros les sis persones amenaçades (12.000 euros per a cada una d’elles). Segons el Tribunal en aplicar la pena s’ha tingut en compte la circumstància agreujant de reincidència tot i que s’ha aplicat la pena amb el mínim previst legalment. El Codi Penal per amenaça terrorista preveu una pena que va d’entre deu i quinze anys. En la mateixa sentència s’absol l’acusat de pertànyer a ETA. Es tracta de la sentència més severa que ha dictat mai l’Audiencia Nacional per amenaces terroristes.

El procés judicial per aquests dos articles es posa en marxa el 3 de desembre del 2004 sobre la base d’una actuació del fiscal i el 10 de gener del 2005 l’Associació de Víctimes del Terrorisme presenta una querella criminal pels mateixos fets. Els delictes de què se l’acusava eren de pertinença a organització terrorista i amenaces terroristes. Inicialment el ministeri fiscal i l’associació de víctimes reclamaven 96 anys de presó.

MARCAR OBJECTIUS D’ETA

En els dos articles d’opinió escrits per De Juana Chaos, hi ha una denúncia duríssima de la situació dels presos bascos, es parla de tortures i maltractaments. De Juana acusa d’aquesta situació jutges, polítics i funcionaris de presons, dels quals dóna els noms de tots, els càrrecs que ocupen i el seu destí professional. El tribunal entén en la sentència que les persones citades ho són per convertir-se «en objectius permanents de les accions de la banda terrorista, per d’aquesta manera en definitiva alterar greument la pau pública i subvertir l’ordre constitucional establert». Segons el Tribunal en els escrits de De Juana hi ha una «amenaça velada» i un assenyalament dels personatges citats com a objectius d’ETA.

Iñaki de Juana Chaos, amb un historial sanguinari, va ser condemnat a més de 3.000 anys de presó per haver participat en onze atemptats en què van morir 25 persones, i l’agost del 2005 ja havia complert un màxim de 18 anys de la seva condemna, reduïda pel treball d’acord amb el Codi Penal del 1973. Arran de la polèmica mediàtica i política que va provocar l’anunci de la seva posada en llibertat, se l’ha mantingut en presó preventiva, mentre s’instruïa aquesta nova i polèmica causa. Aquest últim judici pels dos articles al diari Gara, enmig de l’anunciat procés de pau, ha estat envoltat d’una autèntica tempesta política i mediàtica en què el PP ha acusat el govern i la fiscalia d’acceptar xantatges d’ETA. De Juana, en conèixer la petició fiscal, també va protestar, amb una vaga de fam que després va interrompre. Ara, en saber la sentència, torna a fer vaga de fam.

Publicat a l’edició d’El Punt 12/1172006
Sobre aquest tema podeu llegir el que ha escrit Marc Vidal en el seu post: Encara és possible
També és interesant el punt de vista que dóna des de Galícia el blog periodístic IM-PULSO