30 anys d’ajuntaments democràrtics

ACN

Anna Pagans i Quim Nadal. Foto: ACN

Fa pocs dies celebràvem el naixement d’El Punt. Si has viscut les primeres setmanes de vida d’El Punt,  “fent de periodista”, t’adones que precisament per aquest motiu has estat un espectador privilegiat, en primera línia,d’uns fets que han marcat la història recent del país.

 Les eleccions del 3 d’abril del 1979 les vaig viure a Figueres, on setmanes després cobriria informativament el primer ple municipal de presa de possessió de la meva vida, el de l’alcalde Josep Maria Ametlla (PSC), deprés vindrien Miquel Esteba (CiU) i Eduard Puig Vayreda (CiU). Aquell primer mandat municipal a la capital empordanesa va ser molt intens, i per a mi, que m’estrenava com a periodista, una experiència inoblidable. Aleshores tant els polítics com els informadors  érem uns aprenents.

Trenta anys després de tot allò, una colla de periodistes, alguns dels quals havíem seguit la política municipal de Girona hem estat convocats al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona. Allà escoltant Quim Nadal el primer alcalde de Girona de la democràcia recuperada el 1979, i Anna Pagans, actual alcaldessa de la ciutat, m’han vingut a la memòria alguns moments d’aquests anys passats. No sé per què he recordat aquella noia que amb camisa blanca i texans feia vibrar l’antic pavelló de la Devesa en un memorable míting quan encara se suava socialisme, ara és l’alcaldessa de Girona. I mentre escoltava Nadal m’han vingut al cap les llargues i avorrides hores passades seguint els plens municipals a l’Ajuntament de Girona però també les bones estones en què l’actual conseller em va fer descobrir allò en què avui s’ha convertit la meva ciutat.

En un format i un contingut diferents, Nadal i Pagans ens han lliurat un voluminós volum, el llibre dels 30 anys de govern socialista a la ciutat de Girona. El llibre, que es titula ‘Entra amb nosaltres a l’ajuntament’, el primer lema que els socialistes gironins  van triar  per presentar-se a les municipals del 1979,  pretén fer balanç tot mirant cap al futur i, alhora, ret homenatge als regidors socialistes que han mort en aquests 30 anys.

Amb aquest volum a les mans, un pot repassar els programes i les promeses electorals de vuit mandats municipals a la ciutat de Girona i veure què s’ha fet de tot allò que aleshores es deia, com s’ha portat a terme i què ha quedat pendent. Tot plegat, un exercici que entenc que ha d’anar molt més enllà d’un record nostàlgic.