Negrín

Negrín era un home dolent que es va emportar l’or de l’Estat espanyol a Rússia. Una afirmació infantil. Una idea que s’inculcava als nens que vam néixer en ple franquisme i que preguntàvem per què a La Vajol hi havia una mina que portava el nom d’en Negrín. Era la història d’ells. L’altra versió ens la van amagar, i encara avui intenten manipular-la. A cap país democràtic es pot entendre que es processi un jutge perquè investiga els crims d’una dictadura. I aquí això passa. La crosta de l’antic règim, però, no pot impedir l’interès creixent que hi ha per recuperar la memòria històrica. Ho fan les institucions, amb iniciatives com ara el Museu de l’Exili, amb homenatges als represaliats pel franquisme que impulsa la Generalitat en el marc del Memorial Democràtic i amb actes com el que es va celebrar ahir a La Vajol per recordar Juan Negrín. No n’hi ha prou. Setanta anys després, calen polítiques i respostes més valentes.