El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Anar paperina

Dilluns en la secció de cartes al director un lector del diari criticava que al Congrés dels Diputats es vengués alcohol d’alta graduació i concloïa: “Que en els àpats permetin beure vi ho trobo lògic, altra cosa seria anar paperina.” Em va agradar l’expressió “anar paperina”, no l’havia sentida mai. Sí que coneixia “fer el paperina”, com a sinònim de fer el ridícul. Vaig buscar l’expressió al diccionari i de seguida la vaig trobar al de l’IEC com a equivalent popular d’embriaguesa. Al Diccionari pràctic de sinònims, de Jaume Riera i Joana Raspall, també la trobem recollida com a sinònima de borratxera, ebrietat, mona, pítima –que prové de l’italià, píttima– i gat. Hi podríem afegir: turca, trompa, pet, torradora… Aquesta varietat de maneres que tenim per dir embriaguesa demostra que Catalunya és terra de vins i que als catalans ens agrada el beure.
A algú el pot sorprendre que en català també puguem dir borratxo, ja que hi ha molts parlants que creuen que és un castellanisme. No queda clar quin és l’origen del mot. Ja es troba documentat al segle XV i tot indica que deriva de borratxa, que és una ‘botella de cuir, o carbassa, per a vi’. La paraula borratxo s’hauria format per analogia de l’embriac ple de vi i el recipient botit també de vi.
Com a sinònim de borratxo també trobem pilloc, d’origen incert, i que dóna el verb empillocar-se, i pitof, que prové de pitauf, ‘ampolla’ en occità, i que deriva popularment en el verb empitofar-se, que els diccionaris normatius no recullen. A banda, també hi ha diverses expressions per referir-se al fet d’anar begut: anar calent de cap, anar calent d’orelles, portar la biga, anar a la vela, parlar llatí, parlar castellà, portar-ne més al cap que als peus, agafar la pinya, agafar el gat… I refranys: “La dona borratxa i el vi al celler, no pot ser”, “Borratxos, farts i llaminers, no viuen bons, ni moren vells”.

Sabíeu que…
La saviesa popular és plena de dites relacionades amb el beure: “No hi ha res millor que un trago amb porró”; “El vi fa sang i l’aigua, fang”; “Pa que sobri, carn que abasti i vi que no falti”; “A l’home borratxo, no se li fa el vi dolent”; “Aiguardent i vi, borratxo fi”, entre altres.

 

(Article publicat al suplement “Cultura” d'”El Punt Avui” el 7 de juny del 2013)