El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

No em canso de repetir-ho però l’embarassada no està malalta. Un embaràs és una situació nova amb molts canvis pel cos (i pel cap!) de la dona, amb un augment de pes molt important i amb una revolució hormonal. Però, per sort, tenim un cos amb una capacitat d’adaptació increïble.

L’embarassada s’ha de cuidar, evidentment, però ha d’intentar dur una vida al màxim de normal possible i el més semblant a la que duia quan no estava embarassada.

Quan més normal és un embaràs millor és el part.

Amb molta freqüència apareix dolor a la part baixa de l’esquena ja que amb l’embaràs hi ha un evident canvi de postura, hi ha un canvi del centre de gravetat del nostre cos provocat per l’augment de pes i un augment important a la corba lumbar. A més, per l’efecte de les hormones hi ha una major mobilitat a nivell de les articulacions, molt útil per preparar-les pel part però que sovint provoca més molèsties durant l’embaràs.

Per això, una recomanació bàsica és realitzar exercici físic suau amb regularitat.  Assistir a classes d’estiraments, de consciència de cos o de ioga per embarassades ajuda al cos a adaptar-se als canvis que es van produint dia a dia durant aquests 9 mesos i evitar d’aquesta manera les molèsties o dolors que puguin anar apareixent.

També és molt recomanable caminar diàriament. Entenent per anar a caminar el fet d’anar ben calçada (ni talons, ni xancletes), sense carregar pes (ni bosses ni motxilles) i per una zona planera i a un ritme constant. No cal fer grans esforços, però és importat ser regular. D’aquesta manera mantenim tot el cos en moviment, treballem a nivell cardíac i respiratori, i ajudem a la circulació de la sang (evitant les cames inflades, varius…).

No oblidem, però, que l’embarassada necessita més descans que abans. Caldrà doncs buscar una estona durant el dia per poder estirar-se i descansar.

Una bona postura per descansar és estirada al terra amb les cames a la paret o amb les cames a sobre d’una cadira, per estirar suaument tota l’esquena. Aquest postura no es podrà realitzar cap al final de l’embaràs perquè pot ser més difícil respirar, però mentre la panxa ho permet és recomanable realitzar-la regularment una estoneta curta. No és massa aconsellable passar llargues estones al sofà, ja que l’esquena no descansa i la panxa queda una mica comprimida.

Intentem doncs trobar un equilibri entre activitat i descans per deixar que el cos s’adapti als canvis de l’embaràs i poder gaudir d’aquest moment tant especial.