El clàssic més versionat

És temps de Pastorets. Aquestes populars representacions tenen el seu origen en el teatre religiós medieval català que en dates nadalenques s’estructurava en quatre tipus d’arguments:

  • Officium pastorum (adoració dels pastors)
  • Ordo prophetarum (desfilada de profetes bíblics i aparició de la Sibil·la. Per cert, aquest cant ha estat reconegut fa ben poc com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat)
  • Ordo stellae (estel dels Mags)
  • Ordo Rachaelis (lament de Raquel després de la matança dels Innocents).

La tradició d’aquest fenomen és tan forta que actualment existeix una Coordinadora de Pastorets de Catalunya (que agrupa totes les entitats que el representen arreu del país)  i fins i tot ha donat nom a un grup lleidatà que reinterpreta temes del cançoner català en clau de funky, ska o rock dur, els Pastorets Rock. Això sense oblidar que TV3 va organitzar el Nadal passat un càsting per a triar actors per a representar l’obra (Recordeu el programa Objectiu Pastorets?).

Pel que fa al textos, les primeres peces teatrals amb autoria reconeguda pertanyen a Miquel Saurina que va escriure la peça “Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist”, apareguda l’any 1887) i Frederic Soler “Pitarra” (que el 1901 va publicar “El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga”).

El cert és que molts autors s’han animat a fer la seva pròpia versió d'”Els Pastorets”.

  • “La flor de Nadal” de Francesc d’Assís Picas
  • “L’estel de Natzaret” de Ramon Pàmies
  • “Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús” de Josep Maria Folch i Torres
  • “Jisàs de Netzerit o capítol zero de la guerra de les galàxies” de Pau Riba

A la ciutat de Barcelona podeu gaudir d’aquestes representacions a un bon grapat de llocs, com ara el Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán, el Centre Parroquial Sant Joan d’Horta, el Centre Cívic Riera Blanca de Les Corts, el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, l’Orfeó Martinenc, el Centre Catòlic de Sants, el Centre Parroquial de Sant Vicenç de Sarrià o l’Escola Tècnica Professional del Clot, entre d’altres.

Jo per anar escalfant motors mentre no vaig al teatre m’he dedicat a fer fotografies de tots els naixements que he trobat als aparadors de Barcelona i rodalies:

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.