Un any en 12 enllaços

Gener: Res com començar l’any amb bons propòsits. Així es com es deia un espai radiofònic dedicat a la poesia que s’incloïa dins del programa “El Cafè de la República” de Catalunya Ràdio.

Encara que aquest informatiu nocturn dirigit per Joan Barril va deixar d’emetre’s fa uns mesos, aquí podeu recuperar els podcast dels “Bons Propòsits”. Per cert, el 2002 l’editorial Ara llibres va treure’n una edició empresa.

Febrer: Per saber d’una forma fàcil quan és el proper any de traspàs i si el mes més curt de l’any té 28 0 29 dies, us enllaço un calendari perpetu.

Març: La primavera és, entre moltes d’altres coses, moment d’al·lèrgies. Us presento un portal anomenat Todoalergias.com, amb informacions i consells. Com diu el seu tagline, es tracta d’un lloc “hecho por alérgicos, para alérgicos”.

Abril: Per ajudar a fer una bona tria per Sant Jordi, pot resultar d’utilitat la teoria del novel·lista anglès Ford Madox Ford que sosté que es pot conèixer la qualitat d’un llibre llegint-n només la pàgina 99 (contràriament al filòsof canadenc Marshall McLuhan que aposta per la pàgina 69).

Els seguidors de la idea de Ford han creat la xarxa social Page99test.com on els usuaris comparteixen l’esmentada pàgina.

Maig: Aquest més és un dels que inspira refranys populars, com ara:

  • Maig, a segar vaig
  • Maig arribat, un jardí a cada prat
  • Maig humit fa el pagès ric
  • Maig, flor en el roser
  • Maig passat, art plegat
  • Maig plujós dolent per a l’hort, i per al camp, hermós
  • Maig ventós, pel mar, perillós
  • Mal de maig no cura mai

Totes aquestes dites han estat extretes de l’obra “Tots els refranys catalans” d’Anna Parés i Puntas. Donat que l’edició és una mica antiga (1999) la millor opció és que l’agafeu en préstec d’alguna de les biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona.

Juny: Per a trobar una bona coca per a la revetlla de Sant Joan, feu cas de les indicacoins del portal Gastroteca.cat dedicat a la promoció i suport a la comercialització dels productes agroalimentaris locals. Com ells mateixos diuen: “Tot un món entorn el bo i millor de la nostra terra”.

Juliol: Aquest mes se celebren a la Universitat de Barcelona uns cursos d’estiu de 20 hores de durada i d’àmbits força diversos anomenats Els Juliols. En l’edició del 2010 es van tractar temes com “Passat i present de la maçoneria”, “Aplicacions a la meteorologia”, “Diabetis: prevenir o curar?”, “L’Edat Mitjana al cinema” o “La novel·la gràfica: còmic o literatura?”.

Agost: Per tal de trobar bitllets d’avió a bon preu podeu fer un cop d’ull al lloc web Skyscanner.net, que compara vols de 600 companyies aèries. A més, per als qui els hi agrada improvisar a última hora, permet l’opció de cercar el viatge més barat “to everywhere”.

Setembre: Aquest mes es va inaugurar la primera biblioteca sense llibres. Es tracta de l’AET Library (és a dir, la Biblioteca de Tecnologia i Enginyeria Aplicada) de la Universitat de Texas.

El seu fons està format per 425.000 llibres digitals i 18.000 subscripcions a revistes electròniques i tots els documents són accessibles des de dins i fora del campus. Aquí teniu un vídeo explicatiu creat pels estudiants.

Octubre: Aquest mes el millor enllaç per a recomanar-vos és el del lloc web Bolets.info que conté un llistat de tots els bolets de Catalunya.

Novembre: Des d’aquest mes del 2010, aquesta és la foto panoràmica de 360 graus més gran del món. Londres, com mai l’havíeu vist.

Desembre: Acabem l’any amb un poema de l’ autor irlandès John F. Deane, del qual ja us he parlat amb una altra ocasió. El recita en Bono d’U2 en un enregistrament sonor gravat a Radio Chicago a mitjans dels anys 80.

Parla sobre la Nit de Nadal a Dublín i duu per títol “Driving to Midnight Mass on Christmas Eve”.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.