Carrier IQ el Big Brother dels dispositius mobils.

Quin embolic s’ha generat aquesta setmana al transcendir als mitjans l’existència d’aquesta aplicació, instal · lada “de sèrie” en milions de dispositius smartphone a tot el món. Un escàndol sense precedents que esquitxa la majoria d’operadores.

El passat mes d’octubre, l’investigador de Connecticut Trevor Eckhart descobria aquesta aplicació. Posteriorment Trevor va gravar un vídeo demostrant com es realitzava la captura de dades.

Però, què és Carrier IQ?

En teoria es tractaria d’una eina de diagnòstic instal · lada en la majoria de dispositius smartphone que recopila informació sobre l’activitat de l’usuari al dispositiu i fins i tot pot registrar pulsacions de teclat, textos en missatges curts i enviar aquesta informació a tercers.

Inicialment aquesta aplicació tenia la finalitat de recopilar informació dels usuaris que permetes a les operadores millorar la qualitat del servei cap als seus clients

Quins dispositius tenen instal · lada aquesta aplicació?

Sembla que afectaria ni més ni menys que a 150 milions de dispositius. La majoria de dispositius Android (sembla que se salven els Samsung Gallaxy i algun més), també en dispositius Apple (IOS amb versions anteriors a la 5) encara que en aquest cas sembla que només s’activa quan el terminal està en mode diagnòstic. Pel que sembla els dispositius de RIM, blackberry i els de Microsoft no incorporen aquesta funcionalitat (a Alt1040 no sembla que estigui això tan clar).

¿Puc conèixer la seva existència?

SI, hi ha alguna eines de diagnòstic gratuïta que et permetrà conèixer l’existència d’aquesta aplicació al teu terminal.

Voodoo Carrier IQ Detector (android). L’he provat en els meus dispositius Samsung Gallaxy S i en el meu tablet Gallaxy Tab (No he trobat rastre de l’aplicació). Gratuïta i descarregable des del Android Market. S’instal · la i desinstal · la com qualsevol aplicació.
És factible desactivar l’enviament d’informació des de dispositius Apple seguint aquestes instruccions.

¿Puc desinstal · la?

NO, si més no de forma senzilla, Carrier IQ no pot ser ni detingut ni desinstal · lar sense reinstal · lar el sistema operatiu del terminal. I això és molt greu.

¿Com funciona?

Us deixo el vídeo de Trevor perquè veieu com es realitza la captura de dades

[youtube]T17XQI_AYNo[/youtube]

Quina crisi per la pròpia companyia CARRIER IQ el CEO Larry Lenhart ha sortit al pas amb un vídeo a Youtube explicant el propòsit d’aquest programa. En aquest sentit, caldria dirigir la mirada cap a les operadores i fabricants que són els que decideixen en última instància sobre les aplicacions que “de sèrie” s’instal · len sobre el sistema operatiu en els dispositius.

[youtube]ofHr8Lv5cNk[/youtube]

Us deixo també un vídeo que explica com funciona Carrier IQ i el propòsit per al qual va esser creat.

[youtube]0KRsBkOEXhI[/youtube]

¿On queda en tot això la protecció de dades?
Com deia un professor meu, tecnologia del segle XXI per a lleis del segle XX.
Definitivament la normativa i el control van molt per darrere dels avenços tecnològics. Sincerament fa por que puguis ser monitoritzat d’aquesta manera i amb tota seguretat, és ja factible identificar usuaris individuals i això és … … … … .. perillós.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Tech, tecnologia mobil i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.