Noves ‘Ganxoneries’

Les Ganxoneries són uns contes humorístics ganxons que va començar a publicar l’any 1925 Manel Sala, Manel de l’Horta, editats per la impremta d’Octavi Viader, de Sant Feliu de Guíxols. Diu el nostre admirat Gaziel: “Ganxó i Ganxona són els apel•latius que […] solen donar als fills de Sant Feliu de Guíxols, pel fet d’atribuir-se’ls, com els mateixos mots indiquen, una força encisadora personal”. No deixa de ser el motiu, el renom, el sobrenom de la gent del meu poble; ai, perdó, ciutat. I a partir d’aquí van sortir les anomenades Ganxoneries, són un els contes humorístics ganxons que Manel Sala, Manel de l’Horta, va recollir i més tard ha estat reeditat per l’Editorial Rourich.
Avui dia, a més de contes humorístics, inclouen també facècies, històries de per riure, el parlar boig de la gent de Sant Feliu.
És habitual sentir que els habitants de Sant Feliu de Guíxols s’anomenin ganxons. Un fet més que curiós ja que el gentilici natural és guixolencs ja que als de Palafrugell no se’ls anomena els Peixfregit o els de Sant Feliu de Pallerols els Pescalluna. Un motiu sol ser despectiu, però ganxó es veu que no, ans tot el contrari. Però no entrarem en aquesta bizantina discussió. Ganxons és el motiu, el renom, el sobrenom. S’ho anomenen ells mateixos amb el pretext, l’excusa que “els ganxons enganxen”. Ens ho creurem per si de cas.
Ara assistim a un nou recull de Ganxoneries que admirem i elogiem perquè són d’aquelles coses que es van perden amb el temps. Una iniciativa de gent diversa de la ciutat que fins i tot ha rodat un curtmetratge: La mesquita d’en Salvi. Una pel•lícula realitzada, produïda i interpretada per ganxons. Tot fet a casa i que podeu veure al web de Ràdio Sant Feliu: www.rsf.fm
La meva pregunta és: tot els ganxons són guixolencs o tots els guixolencs són ganxons?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.