Ryanair, parant la mà. Tres qüestions.

 

La caixa de la Generalitat és buida i ja fa dies que el govern passa el rasclet pel pressupost mirant de reduir despeses. Ara li ha tocat a Ryanair. La companyia té un model de negoci interessant i absolutament legítim. Els milions de passatgers que aporta allà on vola generen riquesa i l’aerolínia vol un tros del pastís. Els seus preus generen trànsit i a canvi l’empresa para la mà i rep subvencions dels territoris on s’estableix. En aquesta línia havia arribat a un preacord per rebre onze milions d’euros de la Generalitat que el govern vol revisar. Ryanair ha respost anunciant que tanca força línies que volaven a Girona i el drama està servit. Però…

  • Té cap sentit que els aeroports de Girona i Reus s’aboquessin amb tanta ànsia a treballar en monocultiu amb Ryanair? S’han fet inversions milionàries amb tots els ous posats al mateix cistell. El risc és enorme i la capacitat negociadora absolutament nul·la. No hi ha més aerolínies low cost que vulguin volar a Catalunya rebent subvencions sucoses?
  • Té cap sentit que l’aeroport de Barcelona s’obrís a Ryanair? Quin interès pot tenir per a l’empresa volar a Girona i Reus quan pot fer-ho a Barcelona pràcticament en les mateixes condicions. AENA i el Prat s’adonen que posen els dos aeroports mitjans de Catalunya en una situació molt difícil?
  • Té cap sentit que sigui el govern qui es faci càrrec de la subvenció gairebé en solitari? És evident que Ryanair genera negoci al territori. Un negoci que gaudeixen principalment les empreses del sector turístic. No seria lògic que fossin aquestes empreses les que aportessin la part més important de la subvenció a l’aerolínia?
Publicat dins de Catalunya, Crisi, Economia, General, Globalització, turisme | Etiquetat com a , , , , , , , , | Comentaris tancats a Ryanair, parant la mà. Tres qüestions.

La maledicció del turisme (sembrant el sol)

El flamant Conseller Mena ha fet públiques algunes de les prioritats del seu Departament per la legislatura que comença i l’impuls al sector turístic es troba al capdamunt de la llista. No és estrany, l’atur és l’alarma econòmica més urgent del país i el turisme pot ser una autèntica màquina de crear ocupació. Un camí correcte per al curt termini però ple d’interrogants de futur.

El turisme pot ser un regal enverinat a l’estil de la maledicció del petroli. La majoria dels països beneïts amb grans reserves minerals han acabat caient en el monocultiu de l’extracció petroliera, incapaços d’aprofitar la seva sort per aixecar una economia dinàmica i competitiva que generi progrés i benestar al conjunt dels ciutadans. Les explicacions són diverses, del mal holandès a la corrupció endèmica, però en el fons del fracàs hi rau una riquesa massa fàcil que acaba matant qualsevol estímul a la creativitat i l’esforç. El sol i la platja, el turisme en definitiva, són el nostre petroli. Una indústria massa fàcil, de baixa productivitat i amb poc valor afegit. Podria haver estat una bona plataforma per construir grans empreses del sector amb ambició global però fins avui hi ha pocs exemples d’aquest tipus. El turisme català genera ocupació i creixement però de baixa qualitat i immobilitzant uns recursos que podrien donar més de si en altres sectors. A Catalunya el sol és una maledicció. 

El turisme pot ser un bon motor d’arrencada però el camí més curt cap al final del túnel de la crisi passa per la indústria exportadora. Arreu d’Europa es viurà un procés de re-industrialització en els propers anys que obre grans oportunitats i que cal seguir atentament. Potser el més interessant del negoci turístic a Catalunya és la seva capacitat de generar uns beneficis immediats que es poden destinar a impulsar altres activitats de cara al futur. Prenent l’exemple d’Arturo Uslar Pietri, l’intel·lectual veneçolà que als anys trenta demanava “sembrar el petroleo” i aprofitar els beneficis de l’or negre per diversificar l’economia, a Catalunya li cal sembrar el sol per fer florir el país.

http://twitter.com/marcarza

Publicat dins de Atur, Catalunya, Crisi, General, Petroli, política, turisme | Etiquetat com a , , , , , | Comentaris tancats a La maledicció del turisme (sembrant el sol)

Amb la indústria i mirant al món

Han estat deu anys difícils per a la Catalunya dels quatre motors d’Europa. Una dècada en que el model econòmic que mirava a la Llombardia, el Veneto o Baden-Wurtemberg ha estat posat en qüestió i víctima d’un arraconament progressiu. Les pimes industrials amb vocació exterior resultaven poc lluents comparades amb l’èxit de l’economia financera, la facilitat de la construcció i l’alegria del turisme. Madrid es feia gran combinant la força dels ministeris amb l’impuls de les grans privatitzades, els grups constructors i dos dels bancs més grans del món. I des de Barcelona, sempre tan pendents del que passa dins l’M-40, l’economia productiva semblava poca cosa. Però el temps passa i la veritat, de vegades desagradable, acaba traient el cap. La productivitat, la competitivitat i la internacionalització son els únics arguments del teatre econòmic.

Fa dos anys llargs que l’estat espanyol s’endinsa a poc a poc, com un vaixell fantasma, en la boira d’una crisi econòmica que serà llarga i dura. Caldrà desfer els anys de camí equivocat carregant una motxilla de deute que es farà molt feixuga. I és ara, enmig del desconcert, quan els catalans mirem al nostre sistema econòmic buscant alguna cosa sòlida i hi trobem allò que no hauríem d’haver oblidat mai. El teixit industrial del país. Un sector que pesa relativament poc en el conjunt de la nostra activitat econòmica, menys d’un 20%, però que brilla per mèrits propis per sobre tota la resta. La indústria és, de llarg, el sector més competitiu del país. La punta de llança de l’economia catalana i l’eina clau per al repte de la globalització.

La internacionalització continua essent una assignatura pendent. S’ha avançat molt des de la incorporació al projecte europeu l’any 1986 però els últims anys l’impuls global de l’economia catalana s’havia frenat. I no és estrany. El mercat espanyol és tan proper, tan fàcil, i el seu ritme de creixement era tan vibrant fins l’any 2007 que resulta comprensible que els empresaris catalans s’hi aboquessin amb força oblidant la necessitat d’obrir-se al món. Però l’escenari ha canviat bruscament i l’estímul a l’expansió internacional serà més fort que mai en els propers anys. L’economia espanyola no tornarà a ser mai més la vuitena economia del món i tardarà molt de temps a recuperar un ritme de creixement digne. Totes les expectatives de futur per a l’economia catalana venen d’Europa i la resta de mercats internacionals i és des de la indústria que s’hi podrà fer forat amb més contundència.

La racionalitat econòmica farà el que anys d’empenta i estímuls públics no han acabat d’aconseguir. No caldrà un gran suport polític per aconseguir una resposta de creixement global de la indústria del país. Evitar posar-hi traves serà suficient. Prou de permisos, autoritzacions i impostos excessius que penalitzen la industria per sobre de qualsevol altre sector. Prou a la cultura del no que fa impossible l’activitat logística i la industria que en depèn. Prou d’infraestructures pensades des de l’economia de serveis (TGV) que ignoren el que necessita l’economia productiva (tren de mercaderies). En el món que s’apropa seria massa car repetir els errors del passat.

Publicat dins de Catalunya, Crisi, Economia, General, Globalització, Indústria | Etiquetat com a , , | Comentaris tancats a Amb la indústria i mirant al món

Sindicats i país, sumant pel futur

Repartir la pobresa és tan dolorós que resulta impossible. Aviat farà tres anys que l’economia del país va embarrancar després d’una revetlla llarga i cara però el clima continua essent de ressaca i espessor. Hi ha una diagnosi força ajustada de la malaltia (endeutament i manca de competitivitat) i una recepta que apunta el remei (retallada de despesa pública, devaluació interna -baixada de salaris- i orientació a l’exterior -exportacions-). Però els sacrificis semblen inassumibles i s’avança cap a una dècada perduda en que els excessos es purgaran per pura precipitació. Un empobriment lent que tornaria a deixar l’economia catalana als marges del dinamisme global.

Però hi ha una via alternativa al trist repartiment de la pobresa, distribuir ara la riquesa de demà passat. Catalunya podria superar els reptes a que s’enfronta si tots els actors econòmics es comprometen a posar-hi el coll i eviten el curt termini. Hi ha coneixement i múscul industrial per fer un salt endavant. Per consolidar la internacionalització i gravar-la, finalment, al nostre ADN productiu. La demanda és allà a fora i la productivitat del país és tan baixa que amb canvis mínims podria disparar-se. Catalunya no pot ser una economia de baix cost però la millora de la competitivitat serà lenta i tardarà uns anys en marcar la diferència. Per al futur més immediat és indispensable aconseguir una reducció de costos que millori l’atractiu dels nostres productes i serveis.

Un compromís de tots que marqui un punt d’inflexió i col.loqui de nou Catalunya com un node atractiu per a la inversió en el mapa global. Un triple compromís de l’administració, els treballadors i les empreses. Menys impostos, menys serveis públics, reducció salarial, reinversió de beneficis i recapitalització empresarial. I tot a canvi de què? D’un compromís ferm per una política de salaris i redistribució social generosa -molt generosa- tan aviat com arribi de nou el creixement econòmic. Un compromís ferm per la competitivitat que engegaria de nou el motor de la riquesa i ajudaria els mercats internacionals a recuperar al confiança en el país per consolidar, en pocs anys, una Catalunya més equilibrada i dinàmica.

Potser calia que el vaixell anés cap a les roques per veure que tots plegats el compartíem. Potser calien circumstàncies extraordinàries i un risc real de naufragi per fer possible un canvi de model productiu que fa massa temps que tenim pendent. Potser l’oportunitat és ara i ara és demà!

Marc Arza
http://twitter.com/marcarza

Publicat dins de Atur, Catalunya, Crisi, Economia, General, política, Sindicats | Etiquetat com a , , , , , , | Comentaris tancats a Sindicats i país, sumant pel futur

Concert econòmic, política de debò

Descartada la secessió a curt i mitjà termini només la fòrmula del concert econòmic ofereix prou garanties al mal nenor de la sobirania compartida. Un control sobre els recursos fiscals del país que garantiria prou força negociadora per aturar el dèficit fiscal que dessagna l’economia catalana i blindar el propi espai de decisió. Després del fracàs estatutari plantejar a curt termini la consecució del concert pot semblar una pura fantasia però el cert és que hi ha arguments per a l’optimisme.

Catalunya endins el Partit Popular no ha superat encara, després de tres dècades llargues, l’estigma de partit pària. En el seu millor moment, a les generals de l’any 2000, no va passar de ser el tercer partit més votat amb un trist 14,5% de vot sobre el cens. Una realitat que tenint en compte el pes demogràfic de Catalunya condemna els populars espanyols a l’oposició si no és que son capaços de galvanitzar fins a l’extrem la resta del cos electoral de l’estat. Una tasca dificil que només han aconseguit dues vegades. Els populars catalans necessiten ser reconeguts pels votants de Catalunya com un partit propi que mira pels interessos del país. Un reconeixement que, allunyats de la qüestió identitària, poden aconseguir si participen de forma directa i devisiva en la consecució d’un concert econòmic per Catalunya. Una jugada que obligaria el PSC a donar-hi suport si no volen caure, ells mateixos, a la cova del sucursalisme que el PPC prova d’abandonar.

Però Catalunya enfora hi ha també arguments per obrir el camí del concert. Hi ha una Espanya subsidiada que és també una Espanya captiva. L’Espanya del PER i el 25% d’empleats públics que fan de columna vertebral del PSOE. La voladura controlada d’aquest entramat clientelar ha de ser, per força, atractiva per la dreta espanyola. Un moviment que de retruc posaria el PSOE a la defensiva i tensionaria la relació del PSC amb els seus socis de Madrid.

Catalunya endins però també Catalunya enfora és el Partit Popular qui té la clau del concert. Ara, essent realistes el concert econòmic català no podria ser una bicoca com el basc o el navarrès. Seria necessàriament un concert econòmic “solidari”*. La fòrmula del concert implica que Catalunya recapta els propis tributs, tots, per enviar-ne després una part a Madrid en concepte de despeses comunes (defensa, monarquia, ambaixades, …), inversions de l’estat a Catalunya i la quota solidària que exigeix la Constitució. El pes econòmic de Catalunya al conjunt de l’estat i la cotilla constitucional fan impossible un concert com el foral en que bascos i navarresos acaben cobrant per ser espanyols. Però un nou marc de relació fiscal multiplicaria la força negociadora del país, permetria pagar només per aquelles inversions de l’estat ja executades i faria possible mantenir la quota “solidària” en xifres assumibles tendint, gradualment, a zero. Clarificant, negre sobre blanc, el que el passaport espanyol costa a cada català. No és cert que un marc de relacions fiscals amb l’estat sota la fòrmula del concert sigui inconstitucional. El concert català hauria de ser “solidari” per complir allò disposat per l’article 156 de la Constitució però l’exemple de les Canàries fa evident que hi ha flexibilitat legislativa en aquesta qüestió més enllà de les regions forals.

Un projecte interessant per al país que se situa, a més, en el terreny d’allò possible i a l’abast. Una jugada d’estratègia i tàctica nacionalista. Política de debò.

*Les cometes responen al caràcter forçat de la solidaritat catalana.

Publicat dins de Economia, General, política | Etiquetat com a , , , , , | Comentaris tancats a Concert econòmic, política de debò

Joves emigrants, fuga de cervells

L’atur juvenil arriba al 40%. Entre els joves que treballen les condicions laborals i els salaris acostumen a ser força precaris i, de moment, l’accés a un habitatge continua com una quimera per a molts menors de trenta anys. El panorama és fosc i a poc a poc una generació de joves universitaris, els millors, els més desperts, els que parlen anglès, agafen les maletes i emigren arreu d’Europa i del món buscant millors oportunitats de futur.

La xifra és difícil de mesurar però alguns indicadors, com ara el cens de votants a l’estranger, en donen una imatge aproximada*. Entre l’any 2006 i l’any 2010 els registrats han crescut en més de vint-i-cinc mil, un augment del 15%. Però l’acceleració és exponencial i el nombre d’emigrants l’any 2009 ja era un 10% superior al de l’any anterior. Com passa amb l’emigració menys qualificada la fuga de cervells també necessita qui obri camí i darrere el primer metge, arquitecte o enginyer que troba un espai arriben dotzenes d’amics, parents i coneguts que fan xarxa per facilitar encara més l’emigració d’altres joves catalans.

A primer cop d’ull la imatge és demolidora. El negoci del Robert i les cabres. En una dècada Catalunya ha acollit més d’un milió d’immigrants majoritàriament poc qualificats per aixecar una economia que acaba expulsant dotzenes de milers dels millors joves del país. Brillant! Però en una mirada més calmada i a mitjà termini la catàstrofe podria acabar tenint efectes positius. Hi havia un dèficit en mobilitat laboral i experiència internacional dels joves catalans que la necessitat podria acabar vencent.

És bo que milers i milers de joves del país acumulin experiència i contactes arreu del món. Es bo… si tornen. I aquesta hauria de ser una prioritat a mitja i llarg termini per a la nova Conselleria d’Empresa i Ocupació del flamant Conseller Mena. Resseguir la pista dels emigrants catalans, els seus sectors, la seva experiència, els països en que es troben. Construir xarxa, buscar sinergies i oportunitats per a les empreses del país i facilitar el seu retorn com a directius o emprenedors quan l’economia reprengui el vol. Fuga de cervells però d’anada i tornada.

*No tots els joves residents a l’estranger es registren a l’ambaixada/consolat corresponent.

Publicat dins de Atur, Catalunya, Crisi, Economia, Emigració, Formació, General, Globalització, Joves, política | Etiquetat com a , , | Comentaris tancats a Joves emigrants, fuga de cervells

2011, la caiguda del totxo

Fa més de dos anys que la crisi va arribar a l’estat espanyol i el preu del totxo continua com si sentis ploure. L’economia espanyola ha viscut una de les bombolles immobiliàries més llargues i intenses del món però han passat els anys i els preus continuen sense fer marxa enrere. L’any 2011 podria marcar la fi d’aquesta ficció.

L’stock immobiliari de les entitats financeres és altíssim i la revalorització amenaça de trinxar els balanços més enllà d’allò assumible. És per això que hi ha hagut tants refinançaments com han calgut mentre bancs i caixes esperaven el miracle. La crisi havia de ser curta, la pujada de l’IVA havia d’animar les vendes i la fi de la desgravació seria un revulsiu per al mercat. Però han passat els mesos i s’han esgotat els jocs de mans. El dos de gener és a tocar i l’aturada del mercat serà total.

Ara els tipus d’interès apunten a l’alça i el nou valor del sòl fa pensar que aviat es podrien fer pisos nous a un cinquanta per cent dels preus actuals. L’any 2011 augmentaran les provisions exigides a la banca per l’stock d’immobles i l’estimul a la oferta serà cada cop més intens. D’aquí a dues setmanes la carrera per vendre podria ser accelerada perquè esperar només servirà per acabar venent encara més barat.

Ha arribat el moment? Esperem que sí perquè és a partir de la racionalització del sector immobiliari que podrà començar la recuperació econòmica que tant es fa esperar.

Marc Arza / catalunya.ffw / twitter.com/marcarza

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , | Comentaris tancats a 2011, la caiguda del totxo

Espanya, deute i patrimoni

 

L’economia espanyola va pel món amb un deute enorme lligat als peus i aquest és un dels problemes fonamentals que defineixen la crisi que ens ha tocat viure. Potser el deute públic és moderat però el privat és tan enorme que situa el deute total entre els més grans del món. Els creditors es posen nerviosos, els interessos a pagar pugen i tot plegat apunta cap al desastre.

Però com li passa a qualsevol ciutadà el deute es pot pagar de dues formes. La més habitual es destinar part dels ingressos a retornar interessos i capital de forma progressiva. Una opció que a la banca espanyola i al govern de Madrid ara mateix se’ls presenta com a impossible. La maquina econòmica s’ha aturat i no genera ni beneficis ni impostos per retornar el deute acumulat. Però i la segona opció? Senzill, vendre patrimoni per tal de fer caixa i reduir l’endeutament. I és aquí on hi ha la solució per a l’economia espanyola, el camí per evitar l’amenaça d’una dècada perduda.

L’estat espanyol comença ara a plantejar una tímida privatització parcial d’AENA i les loteries públiques però necessita ser més agressiu. Ports, correus, autopistes gratuïtes, participacions industrials, … hi ha molt de patrimoni susceptible de ser venut per guanyar credibilitat internacional. Ara, la clau de volta és privada i es troba al cor del sector financer espanyol. No té cap sentit que BBVA, BSCH o Sabadell continuin adquirint noves participacions en bancs internacionals quan els deutes pinten de vermell els seus balanços, És hora de fer net, destapar el valor real dels actius immobiliaris provocant la necessària caiguda de l’habitatge i compensar-ho amb la venda de les participacions industrials i financeres acumulades els darrers anys.

Si hi ha deutes impagables i patrimoni per pagar-los no es pot continuar xiulant com qui no vol la cosa. No quan el xiulet ens condemna a tots plegats a una incertesa que no para d’endarrerir l’arrencada.

Marc Arza / catalunya.ffw / twitter.com/marcarza

Publicat dins de Catalunya, Crisi, Economia, General | Etiquetat com a , , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Espanya, deute i patrimoni

Cambres / CEOE / Aeroport

Cambres

Costa d’explicar quan hi ha tanta gent que pateix entre l’atur i la precarietat econòmica però aquesta crisi acabarà tenint algunes conseqüències positives. Quan no hi ha ni cinc de calaix s’acaben els privilegis i s’ajusten les ineficiències. I això és justament el que el govern espanyol ha fet amb la supressió de la cuota cameral obligatòria. Les Cambres de Comerç s’hauran de redimensionar, reduir despeses i oferir valor real pels serveis que ofereixen. I ja tocava!

CEOE

Resulta patètic veure el President de Foment del Treball Nacional a Madrid fent campanya per presidier la CEOE i mirant de fer-se perdonar per haver assistit a la manifestació del 10-J. Un discurs tou que tampoc no devia acabar de convèncer l’audiència. Entre un català descafeïnat i el Pizarro d’Endesa (“antes italiana que catalana”) els empresaris madrilenys ho tindran molt clar. Sr. Rosell, posats a perdre la CEOE miri de no perdre-hi també la poca dignitat nacional que li queda.

PD: El Sr. Pizarro diu del Sr. Rosell que “és un d’aquells catalans viatjats, il·lustrats i llegits”. L’antítesi de tots els altres, vaja.

Aeroport

El govern de l’estat pot camuflar-ho i AENA mirarà d’evitar-ho però, vagi com vagi, la privatització de l’aeroport del Prat és una passa endavant. Sense prou marge de maniobra per competir amb èxit cap concessionària voldrà assumir-ne la gestió i un cop oberts a la competència qualsevol privilegi que es pretengui oferir a Barajas podrà ser recorregut a Brussel·les. Comença la deconstrucció d’Espanya i els catalans hi tenim molt a guanyar.

Marc Arza / catalunya.ffw / twitter.com/marcarza 

Publicat dins de Catalunya, CEOE, Crisi, Economia, General, Privatització | Etiquetat com a , , , , , | Comentaris tancats a Cambres / CEOE / Aeroport

Scalextric / Pesseta / Conselleria

Scalextric 

La reindustrialització del país s’acosta. El vent de la industria bufa de nou a Catalunya i se’n comencen a intuir les primeres conseqüències. Fa pocs dies Tecnitoys, l’empresa catalana propietària de la marca Scalextric, anunciava que ben aviat podria retornar a Catalunya entre un 10% i un 20% de la fabricació. Pot semblar poca cosa però sabent que el sector de la joguina va ser el primer en deslocalitzar la producció és un bon indici d’una tendència que comença.

Pesseta

La crisi espanyola va fent camí i continua sent un camí descendent. El desconcert és general i sembla impossible predir el futur immediat davant l’eventualitat d’una intervenció europea per evitar el naufragi. Fins i tot s’apunta a una possible sortida de l’Euro que portés l’estat espanyol a recuperar la moneda pròpia. Una possibilitat del tot impossible que abocaria l’estat a l’abisme definitiu. Si el problema d’Espanya és el deute (públic i privat) i el deute és majoritàriament en euros, un retorn a la pesseta i la devaluació que el seguiria multiplicaria el deute fins a fer-lo inassumible del tot.

Conselleria

Convergència i Unió ha guanyat les eleccions i aviat es coneixerà el nou govern que prepara el futur President Mas. La reindustrialització del país demana que la industria tingui Conselleria pròpia però hi ha un imperatiu més important encara. Fins i tot si l’austeritat fa necessari que economia i industria vagin sota un mateix paraigua cal és que el Conseller sigui algú de l’economia real. Ni catedràtics d’universitat ni polítics professionals, la industria catalana necessita al capdavant de la Conselleria un professional de l’empresa que conegui de debò les necessitats, les virtuts i els reptes del nostre sector industrial.

Publicat dins de Catalunya, Crisi, Economia, General, Globalització, política | Etiquetat com a , , , , , , , , , | Comentaris tancats a Scalextric / Pesseta / Conselleria