Voler és poder, però poder, no implica Voler.

Quan treballem amb un nou producte, un nou segment, una variant de producte actual nova, un nou servei, un nou mètode… d’una manera més habitual del que ens agradaria, ens solem trobar amb els comentaris de “Això no és pot fer”, o bé “això és impossible”. Més enllà de la psicologia i de les barreres psicològiques que impliquen aquestes rotundes afirmacions, a nivell de desenvolupament de producte, solen ser l’autèntic problema de posta en marxa.

Som éssers socials, per tant, necessitem l’aprovació social i precisament aquesta manca d’aprovació és el que paralitza molts projectes i molta gent. Una bona manera de saltar aquesta barrera inicialment infranquejable és fent una prova: de totes les vegades que ens hem dit a nosaltres mateixos Això no puc fer-ho, substituïm el “puc” pel “vull”. D’igual manera, recordem alguna situació en què se’ns hagi dit Això és impossible i substituïm  la terminació “és impossible” pel “no s’ha provat”, canvia molt la situació i converteix el pànic en un repte, permetent seguir en la bona direcció.

Hem de tenir en compte que en tot projecte tenim dos perfils: Un perfil iniciador o AHORA; Això HO Resolc Ara , que sol ser la persona que inicia, impulsa i creu amb el projecte. Mentre que un o varis LAATER intenten (inconscientment) boicotejar el projecte. És aquell tipus de persona que mentre estem treballant, es queda palplantada davant nostre , amb els braços creuats i ens diu tota convençuda: “Lamento Anunciar-ho; Això Té ERrades” i moltes vegades acaba la feina de desarticular la moral amb la frase; “És impossible” o “No es pot fer”.

Aquests rols, són inevitables en tot projecte, i com més complex sigui el projecte o la novetat, segurament més LAATER sortiran, per tant, identificar aquests rols és un element clau,  sobretot pel gestor del projecte i l’equip que el lidera.

Quant a Alexandra Masó

Alexandra Masó Llorente, 33 anys. Politòloga , investigadora de Mercats i tècnica en participació ciutadana. Estratega de mercats
Aquesta entrada s'ha publicat dins de creativitat, Emprenedoria, Gestió de projectes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.