El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

En la l√≠nia de les novel¬∑les n√≤rdiques que tanta nomenada estan tenint en els √ļltims temps, Ning√ļ no ho ha vist¬†(Columna) de Mari Jungstedt¬†(Estocolm, 1962)¬†torna a situar-nos en un escenari de crims recargolats obra d’una ment malalta que trenquen, en aquest cas, la tranquil¬∑litat quasi paradis√≠aca de Gotland, la principal illa de Su√®cia. Una hist√≤ria on Jungstedt construeix la figura¬†d’un comissari que protagonitza tots els seus llibres, Anders Knutas, un personatge que, de moment,¬†se situa¬†a anys llum de l’empatia i la profunditat torturada de¬†Kurt Wallander, per no anar m√©s lluny. Malgrat tot, l’autora¬†sap mantenir ben tibat el fil del misteri fins ben b√© al final, per b√© que, com passa molt sovint en aquesta mena de relats, el desenlla√ß resulta una mica posat en cal√ßador, amb una dosi d’acci√≥ massa alta per embotir-la en tantes poques planes, sobretot tenint en compte que la resta del llibre √©s d’un to m√©s aviat¬†pausat i meandr√≥s (amb una hist√≤ria d’amor paral¬∑lela que al final convergeix en la resoluci√≥ de la trama d’una manera un p√®l previsible). M’ha passat una mica com en el cas de la Camilla L√§ckberg i Les filles del fred, que ja els trobo entretinguts per√≤ que es troben un pas per darrere de mestres de la novel¬∑la negra escandinava com Henning Mankell o Jo Nesb√∂. Aix√≤ s√≠, m’han entrat unes ganes boges (i m√©s sabent que els crims d’aquesta novel¬∑la s√≥n ficci√≥) d’anar a passar les vacances a l’illa de Gotland (o a la ve√Įna de F√§ro, que tamb√© hi surt i on, per cert, va viure fins a la seva mort el cineasta Igmar Bergman, sogre, encara m√©s per cert, de Henning Mankell). La descripci√≥ que fa¬†Jungstedt d’aquests dos paratges hi convida.